Janboel door het 'nieuwe werken'

Datum:
 • zaterdag 4 november 2017
 • in
 • Categorie:
 • Hollands Kroon -  Anna Paulowna - "Het is laf dat de opgestapte wethouders proberen hun handen in onschuld te wassen en de ambtenaren de schuld geven. Kennelijk zijn de organisatorische vernieuwingen veel te ver doorgeschoten. Het college had dat eerder moeten beseffen".
  Ed Dekker

  Nekt het 'nieuwe werken' Hollands Kroon! Zover wil ambtelijk en bestuursdeskundige Erik Annaert  (57) uit Wieringerwerf niet gaan. Wel wijst hij op het belang van sturing en controle.

  ,,Het college van burgemeester en wethouders als eindverantwoordelijke moet dat goed in handen hebben." Anders wordt de afstand tussen B&W en de ambtenaren te groot.

  Die afstand is precies het probleem bij Hollands Kroon, stelt oud-bankdirecteur Wim Sepers (zo) uit
  't Veld. Hij zit in een groep 'betrokken inwoners' die bestuurlijk Hollands Kroon al geruime tijd kritisch volgt. ,,Alles wijst er op dat er intern bij de gemeente nauwelijks sprake is van controle op de ambtelijke organisatie. Er ontbreekt kennelijk een structuur voor het afleggen van verantwoording." 

  Is de huidige bestuurlijke en ambtelijke chaos de prijs die Hollands Kroon betaalt voor haar voortrekkersrol in ambtelijk Nederland? Met het instellen van 32 'zelfsturende teams' met veel verantwoordelijkheid sloeg Hollands Kroon zich op de borst als voorbeeldgemeente. In zijn algemeenheid benadrukt Annaert de noodzaak in zo'n vernieuwingsproces van 'centrale nieuwe  aansturing'. "Zeker waar het gaat om planning, controle en automatisering." Er moeten dan spijkerharde garanties zijn, maakt hij duidelijk.

   Annaert is gemeentesecretaris van Langedijk, VVD-fractievoorzitter in Provinciale Staten en de nummer drie op de VVD-kandidatenlijst voor de komende raadsverkiezingen in Hollands Kroon.

  Ondanks de eigen jubelverhalen heeft het 'nieuwe werken' van Hollands Kroon landelijk nog niet of nauwelijks navolging gevonden, weet Annaert. Dat verbaast Rob Ravensteijn uit Winkel niets.

  Het oud-Lada-raadslid van Hollands Kroon zegt daarover: ,,Door de verantwoordelijkheid zo laag mogelijk in de organisatie te leggen, kweek je een broedplek voor eigen 'koninkrijkjes' en 'apenrotsen'. Dan moet je dus als college er kort opzitten."

  Ook Ravensteijn maakt deel uit van het groepje betrokken burgers. Net als prof. dr. Tjeerd van Weering uit Kolhorn, oud-hoogleraar paleo-oceanografie. Zij kregen gisteren een uitgebreide mail van medelid Sepers. Hij schreef: "Het is laf dat de opgestapte wethouders proberen hun handen in onschuld te wassen en de ambtenaren de schuld geven. Kennelijk zijn de organisatorische vernieuwingen veel te ver doorgeschoten. Het college had dat eerder moeten beseffen".

  Noordhollands Dagblad


  2 reacties :

  Anoniem zei

  Een kind kon begrijpen dat het fout zou aflopen met de thuis werkende ambtenaren, alleen de bestuurders in HK dachten dat ze het wiel hadden uitgevonden. Eerdere projecten met thuis werken waren ook mislukt maar in HK dachten ze dat het wel kon met als resultaat 1 grote puinhoop.

  h.oldeboom zei

  Ja, het heeft iets weg van de kat op het spek binden en dan verwonderd zijn dat het beestje niet van het spek af kan blijven. In welk een primitieve en van elke realiteitszin beroofde de gemeente leven wij?

  Een reactie posten