’Hollands Kroon heeft geen virus’

Datum:
 • zaterdag 4 november 2017
 • in
 • Categorie:
 • Hollands Kroon - De opgestapte wethouders van Hollands Kroon hebben een stevige tik uitgedeeld aan de ambtenaren van de gemeente.


  Ambtenaren zijn in de fout gegaan en dat kost Frits Westerkamp en Theo Meskers de kop. Aldus de beide wethouders.

  Franklin Wijga (49) is na het vertrek van gemeentesecretaris Arthur Cremers de hoogste ambtenaar bij Hollands Kroon. Loco-secretaris Wijga zit al bijna een jaar dicht bij het vuur. De topambtenaar zegt dat de vertrokken wethouders gelijk hebben.

  Fout

  „Ik kan niet anders concluderen dan dat het ambtelijk goed fout is gegaan. Ambtenaren hebben het college inderdaad niet tijdig en ook onjuist geïnformeerd op het dossier huisvesting. Bij een normaal bedrijf gebeuren dit soort zaken ook. Daarvan leer je dan om herhaling te voorkomen. In de politiek werkt dat anders. Leden van het college blijven verantwoordelijk, ook als ze er niets van wisten.”

  De afgelopen zomer trapte de gemeente op de rem bij het opzetten van het ’nieuwe werken’ waarbij ambtenaren zelfsturend zijn en ook veel vrijheid genieten. „Wij gingen te hard met het nieuwe werken”, licht Wijga toe. „Door het hoge tempo ontstonden scheurtjes in onze organisatie. De ambtelijke fouten die gemaakt zijn bij het dossier huisvesting zijn daar ook een gevolg van. Dat is overigens geen scheurtje, maar een stevige scheur. Hieruit mag echter niet de indruk ontstaan dat het ook elders niet goed zit. Er zit dus geen virus in onze organisatie.”

  De afgelopen maand moest kort na Cremers ook een andere topambtenaar vertrekken: concern controller Jolanda Verhoeks. De financiële problemen zijn echter al veel ouder. Cremers heeft hierover nooit met zijn rechterhand Wijga gesproken, zo benadrukt de topambtenaar. De loco-secretaris meldt tevens dat het goed mogelijk is dat Cremers zelf ook niet van de problemen wist.

  ,,Ik heb hem het afgelopen jaar leren kennen als een manager die direct ingrijpt als er iets fout gaat. Het rare is, hij heeft op dit dossier juist niet ingegrepen. Daaruit concludeer ik dat hij het zelf niet wist.’’

  Noordhollands Dagblad


  3 reacties :

  Anoniem zei

  Het heet ook geen Hollands Kroon virus, nee het heet Anna Paulowna virus. Uiterst besmettelijk, resistent en overdraagbaar.

  Anoniem zei

  Het is buitengewoon ongeloofwaardig dat niemand iets wist. En als dat wel zo is, dan is dat een nog groter brevet van onvermogen van het college en de directie.

  Anoniem zei

  Beide wethouders wassen hun handen in onschuld, maar zeker Meskers die al lang in de raad zat wist van het rapport Greep met daarin het advies om alle ambtenaren te ontslaan. Om nu de schuld bij de ambtenaren te leggen terwijl Meskers wist dat het ambtenarenapparaat totaal niet functioneert is hypocriet.
  We mogen aannemen dat Westerkanp, we mogen aannemen dat deze grootsmoel niet helemaal achterlijk is, ook op de hoogte is van de wantoestanden die al jaren op het gemeentehuis de boventoon voeren.

  Een reactie posten