In Schagen veel GGZ-cliënten

Datum:
 • zaterdag 19 augustus 2017
 • in
 • Categorie: , , , ,
 • Schagen - In Den Helder twee keer zoveel ernstig psychiatrische patiënten dan Hollands Kroon - Landelijk lichte stijging
  Carina Gutker 19-8-2017

  In Schagen heeft. ruim 1 procent van de inwoners boven de achttien jaar een ernstig psychiatrische aandoening. In Hollands Kroon gaat het om 0,8%. Den Helder scoort met anderhalf procent opmerkelijk hoog. Texel zit op hetzelfde niveau als Schagen.

  Dat blijkt uit onderzoek van zorginformatiecentrum Vektis voor de Noordkop.

  In absolute cijfers betekent dit dat Den Helder in 2015 zo'n 680 ernstig psychiatrische patiënten telde, ruim twee keer zoveel als de naburige gemeente Hollands Kroon. Die had er dat jaar 320 en staat, in vergelijking met het totaal aantal inwoners in Hollands Kroon, onderaan de lijst van Noordkopgemeenten. Zo blijkt uit het onderzoek dat Vektis in opdracht van de zorgverzekeraars heeft uitgevoerd.

  Schagen staat met 400  ernstig psychiatrische patiënten op de tweede plaats gevolgd door Texel met 120 op de derde plek. ook als het gaat om het aantal mensen dat crisiszorg binnen de geestelijke gezondheidszorg nodig heeft, staat Den Helder met 38 per 10.000 verzekerden bovenaan. Landelijk zijn dat er gemiddeld 28 per 10.000. Schagen heeft er 25, Hollands Kroon 22 en Texel staat onder- aan met 21.

  Hoewel de marinestad ver boven de drie andere gemeenten in de Kop van Noord-Holland uittorent als het gaat om het aantal ernstig psychiatrische patiënten (151 per 10.000 inwoners), valt dit vergeleken met elders in Nederland mee. Zo wonen ín Boekel, Renkum en Venray de meeste mensen met een ernstig psychiatrische aandoening: respectievelijk 325, 296 en 289 per 10.000 inwoners. Hier staan psychiatrische instellingen. Landelijk is het aantal ernstig psychiatrische patiënten in een jaar tijd (tussen 2014 en 2015) met 5000 licht gestegen tot ruim 220.000.

  Zorgkosten 

  De onderzoekers keken naar hoeveel mensen een ernstig psychiatrische aandoening hebben per gemeente, de kenmerken en zorgkosten van deze patiënten. De gebruikte data zijn maandelijks aangeleverd door zorgverzekeraars. Van een ernstig psychiatrische aandoening is sprake als mensen langere tijd lijden aan een ingewikkelde stoornis, waardoor ze problemen krijgen met werk, relaties en financiën. Zij moeten intensief en langdurig behandeld worden. Mogelijk kampen ze met bij voorbeeld schizofrenie, een depressie of ernstige persoonlijkheidsproblemen.

  Noordhollands Dagblad
  0 reacties :

  Een reactie posten