Weidevogels toch sta-in-de-weg voor windmolens bij Midwoud

Datum:
 • donderdag 4 augustus 2016
 • in
 • Categorie: , , ,
 • MIDWOUD - Er komt geen windmolenpark bij de Broerdijk in Midwoud. De provincie heeft uit zeventien windmolenplannen de zes beste locaties gekozen. Het plan van Engie Energie Nederland voor Midwoud valt af.

  Door Connie Vertegaal - 4-8-2016,                     

  Vooral vanuit De Buurt in Benningbroek kwam verzet, maar omwonenden hebben zich voor niets zorgen gemaakt, blijkt nu.

  De status van weidevogelgebied die de Broerdijk nog altijd heeft, is hierbij het argument. Dat is opmerkelijk, want doordat de vogelstand hier afneemt, zal het gebied die status kwijtraken. Dat was begin dit jaar de reden dat de Broerdijk ineens toch weer in beeld kwam voor windmolens, nadat een windmolenplan op diezelfde locatie was afgeketst.

  Geluisterd 

  De Stuurgroep Tegenwind in Medemblik reageert opgetogen op het besluit van de provincie. ,,Wij hebben vaak ingesproken bij de provincie met het argument dat er in een weidevogelgebied geen windmolens kunnen komen. Daar is nu toch naar geluisterd’’, zegt Maria Weeber van Tegenwind opgelucht. Engie kan nog wel in bezwaar gaan tegen het besluit van de provincie. Als dit gebeurt, valt het definitieve besluit over het windmolenpark bij de Broerdijk in oktober.

  Zeventien plannen 

  De provincie heeft een taakstelling om naast de aanleg van Windpark Wieringermeer zo’n 685,5 megawatt (MW) windenergie op land te realiseren. Er is nog 46 tot 68 MW te gaan. Zeventien plannen waren ingediend.

  De Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied heeft ze allemaal getoetst aan de Provinciale Ruimtelijke Verordening. Elf plannen vallen af en de zes waarmee Noord-Holland doorgaat, zijn voldoende om aan de energietaakstelling te voldoen.

   Het gaat om twee parken in de gemeente Hollands Kroon, waaronder de Groetpolder ten noorden van Aartswoud.

  De andere plannen bevinden zich in het Noordzeekanaalgebied en het Westelijk Havengebied in Amsterdam. De plannen voor windpark Westfrisia bij Zwaagdijk-Oost doorlopen een eigen traject, dat alweer verder is dan het lijstje waar het park in Midwoud op stond.

  Noordhollands Dagblad

  0 reacties :

  Een reactie posten