Woonlasten stijgen sterkst in Schagen

Datum:
  • dinsdag 15 december 2015
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Hollands Kroon - Schagen - Van de vier gemeenten in de Noordkop stijgen de woonlasten in Schagen in 2016 het sterkst. Gemiddeld is een huishouden volgend jaar 3,51 procent meer aan onroerendezaakbelasting, afvalstoffenheffing en rioolbelasting kwijt. Het beeld wordt nog slechter als de raad vanavond het accommodatie-beleid goedkeurt en de ozb met 9 procent extra omhoog gaat.


    Beeld nog slechter als extra ozb-verhoging doorgaat  

    Leo Blank redactie@hollandmediacombinatie.nl
    ______________________________________

    Den Helder 

    In Den Helder daalt de rioolbelasting (-12,5%) 
    en gaat de afvalstoffenheffing omhoog (3,7%).
    De ozb stijgt met de gebruikelijke 0,75%. 
    Inwoners van Texel zijn in 2016 o,8% meer
    kwijt aan ozb en afvalstoffenheffing. De 
    rioolheffing daalt met13%
    ______________________________________

    Schagen en Hollands Kroon maken deel uit van een steekproef onder 107 gemeenten van Vereniging Eigen Huis. Aan de hand van die lijst concludeert Eigen Huis dat de ozb gemiddeld met 1,8 procent stijgt in Nederland. Dat is meer dan de 1,57 procent die gemeenten hebben afgesproken met het Rijk. De verhoging ligt ook hoger dan de inflatie van 1,2 procent. Schagen en Hollands Kroon blijven wel keurig binnen de landelijk ozb-afspraken.

    In Schagen is een gemiddelde huishouding 1,5 procent meer kwijt, in Hollands Kroon 1,34 procent. 

    Rioolbelasting 

    Eigen Huis heeft voor een volledig beeld ook de afvalstoffenheffing en rioolbelasting onderzocht. Dan blijkt Schagen flink uit de pas te lopen. De rioolbelasting blijft met 150 euro per woning gelijk. Maar de afvalstoffenheffing stijgt met twintig euro naar 257 euro per huis. Daardoor komt de totale lastenverzwaring uit op 3,51 procent, meer dan in verreweg de meeste andere gemeenten.

    In Hollands Kroon is de totale woonlastenverzwaring 0,67 procent. Voor afvalverwijdering is een inwoner 3,50 euro meer kwijt. De rioolheffing daalt met 1,70 euro. Dit jaar zijn ozb-tarieven juist met 1,3 procent gedaald.

    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten