Windmolengeldverdampingsmachine.

Datum:
 • vrijdag 9 augustus 2013
 • in
 • Categorie: , ,
 • Ons aller NUON verkeert 'opeens' in de problemen; het plaatsen van een windmolenpark in de Wieringermeer gaat wel door. Zo deelde een woordvoerder geruststellend mee.

  Ruim een week terug verscheen in de Volkskrant een artikel over een pensioenuitvoering fonds dat geld in een windmolenproject in Mexico gestopt had. Ze moeten bij PGGM volgens hun duurzaamheids principes gedacht hebben; een duurzame investering levert zeker geld op dat wij later duurzaam aan de gepensioneerden Zorg en Welzijn uit kunnen keren. En het was ook niet zoveel geld hoor, slechts een schamele €500.000.000 zou er in het project met 132 molens gestopt worden. Die 500.000.000 vertegenwoordigt bijna twee (2) keer de jaaromzet van PGGM en dat bij een ledenbestand van ruim 500.000. Nu houdt Stichting JAS van mooie getallen; dus heeft elke pensioendeelnemer van Zorg en Welzijn gemiddeld €1000 in dat project gestoken; hoeft U niets voor te doen – dat wordt voor U gedaan. Tot zover eigenlijk niets aan de hand, maar toen.....

  De plaatselijke Mexicaanse bevolking komt in verweer tegen het project, en het gaat er dan op zijn Zuid-Amerikaans aan toe; daar gaan ze niet inspreken bij een slapende gemeenteraad met vooropgezette plannen die niet luistert en nog minder begrijpt, nee, het is daar een echte opstand met geweld en zo. De windmolens dreigen niet in gebruik genomen te worden. Nu weten wij van de betrokkenheid van PGGM en van de betrokkenheid van de werknemers in Zorg en welzijn in het ideaal droombeeld van maakbare duurzaamheid en wat dat betreft passen PGGM en de Zorg perfect bij elkaar; het verschil tussen PGGM en de werknemers is evenwel dat dit debacle het PGGM niets kost maar het kost de premiebetalers des te meer. Wat zou de hoogte van het gemiddelde salaris bij Zorg en Welzijn zijn? Beduidend minder zijn dan dat van het management van PGGM of van bijvoorbeeld werknemers bij een staatsbank als ABN-AMRO. Neen, de Zorg en Welzijn mensen hebben veelal rond modale salarisjes en zij draaien op voor deze niet duurzame en maar wel heel dure PGGM windmolendesinvestering. Hoe lang doen deze mensen erover om een inleg van €1000 van hun salaris op te brengen voor hun pensioen; een maand of drie?

  Lang geleden wisten wij niet beter of de NUON was de enige stroomleverancier in Noord Holland of misschien wel in de hele wereld. NUON was stroom en niets anders. Klanten had NUON niet; zij hadden onderdanen die toegestaan werden bij de gratie NUON’s stroom van NUON te mogen betrekken; had iets te maken met ambtenarenmentaliteit of zo. Er was inmiddels een vluchtelingenstroom ontstaan omdat deze afvalligen er achter kwamen dat je ook elders stroom kon kopen met het verschil dat je bij die andere leverancier wel klant was.

  Plots werd NUON verkocht; de provincie N-H, volksvertegenwoordigers, politici, ambtenaren en gedeputeerden sprongen een gat in de lucht want zij kregen maar eventjes €10.000.000.000 voor NUON en konden zo naar hartelust voor Sinterklaas spelen en allerlei dolle plannen in schijndemocratische verpakking door de Provinciale Staten rossen. Geld brandt zo in de handjes en dat doet zeer dus weg ermee!. Maar helaas, ons aller NUON verkeert opeens in de problemen; de omzet valt tegen – de economie valt tegen – de stroomafzet valt tegen (zo ligt een spiksplinternieuwe gascentrale in Eemshaven (Groningen) stil)  - alles valt tegen wegens niet het voorzien van het management dat van een crisis nooit gehoord heeft omdat zoiets niet in de instructieboekjes van Nijenrode staat? Afijn ; de beurswaarde van NUON zou thans nog maar €6.000.000.000 zijn, een stevige daling van zo’n 40% wat altijd een schitterend excuus is mensen te ontslaan; zijn die opeens niet meer nodig of deden ze toch al niks?

  De oplossing van eigenaar van NUON, Vattenfall uit Zweden is dat deze het NUON risico wil spreiden door een aantal investeerders (gekken) te zoeken die de centjes van een ander (iets voor PGGM?) in NUON willen steken. Of is er iets anders aan de hand? Is er bewust teveel betaald voor NUON omdat bij de verkoop, inmiddels al jaren geleden, secundaire rechten bedongen zijn zoals het plaatsen van een windmolenpark in de Wieringermeer dat, zo deelde een woordvoerder geruststellend mee, wel doorgaat? Dat verklaart namelijk de frase 'het aantrekken van investeerders' ; niemand stapt toch vrijwillig in een zinkende schuit?


  Redactie JAS

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Dank U voor dit prachtig geschreven stuk!
  Over een maand maar weer eens plaatsen dan zijn alle vakantiegangers weer thuis.

  Een reactie posten