’Impuls voor Van Ewijcksluis’

Datum:
  • maandag 11 juni 2007
  • in
  • Categorie: ,
  • 11 juni 2007 Anna Paulowna - Het college van Anna Paulowna is inmiddels terug gekomen op zijn uitspraak dat de uitslag van de enquête over het aantal te bouwen woningen leiden moet.
    In de ZAP-loods aan de Binnenhaven in Van Ewijcksluis laten op dinsdag 19 juni Grondzaak BV en het architectenbureau Roggeveen en Piso hun plannen zien voor een mogelijke ontwikkeling van het dorp. Als dat doorgaat, wordt het bewonersaantal bijna verdubbeld.

    Door het verplaatsen van het ge­bouw van ZAP en de manege kan de vrijkomende ruimte worden ingevuld met woningbouw.

    In de ’verkenning’ wordt gespro­ken over 46 appartementen, 25 rijtjeswoningen, 32 twee-onder­één-kaphuizen en zes vrijstaan­de woningen. Het bouwen van de woningen - over een periode van tien jaar -betekent naar verwachting dat het aantal inwoners van Van Ewijcksluis stijgt van ruim twee­honderd naar circa vierhonderd. Door deze groei wordt verwacht dat er in het dorp een aantal pu­blieke en openbare voorzienin­gen bij kunnen komen.

    De dorpsvereniging heeft al eerder een enquête gehouden onder de inwoners. De mensen stelden dat honderd woningen te veel waren. „De bewoners von­den veertig huizen voldoende", voegt Wietse de Vries van Grond­zaak BV toe. „Maar dat is niet haalbaar. Er worden vrij veel kos­ten gemaakt voor het bouwrijp maken van de grond, aankoop en slopen plus nog een sanering. Dan worden de huizen te duur."

    Het college van Anna Paulow­na is daarom inmiddels terug ge­komen op zijn uitspraak dat de uitslag van de enquête over het aantal te bouwen woningen lei­den moet. Binnen die randvoor­waarde is volgens B&W geen ac­ceptabel plan te realiseren.

    Het plan wat nu op tafel ligt, wordt gezien als ’een welkome impuls voor Van Ewijcksluis en voor de gemeenschap in het algemeen’. Globaal berekend kan er uit de verkoop van de woningen onge­veer dertig miljoen euro komen. De Vries omschrijft het als ’een perspectief voor Van Ewijck­sluis’. „We zijn nog in de eerste fase. We gaan nu kijken wat er kan en wat er mag. De bewoners mogen op die bijeenkomst zeg­gen wat er aan deugt en wat er niet aan deugt.

    Van Ewijcksluis is een dorpskern met potentieel, maar dat potentieel kan veel gro­ter zijn dan nu het geval is. Daar­voor zou het meer ontwikkeld dienen te worden." Met het ontwerp heeft hij re­kening gehouden met een aantal zaken. „Bewoners zijn wellicht geneigd om alleen naar het bouwvolume te kijken, maar er zal minder veranderen dan waar ze voor vrezen. We hebben na­tuurlijk te maken met landelijke trends, waaronder de gezinsver­dunning. Het aantal inwoners per huis zal dalen en in dit plan zijn woningen voor starters in­getekend."

    Ook bestaat de angst dat de so­ciale structuur en de cultuur van het dorp zal veranderen. „Er ko­men hier mensen te wonen uit de omgeving, net als de Van Ewijcksluizers zelf. Bovendien moeten mensen zich realiseren dat dit over een periode van tien jaar gebeurt. Ook zijn er duide­lijke voordelen aan te wijzen, zo­als minder verkeer als de ZAP-loods en de manege verdwijnen uit de kern."

     Bron: NHD


    0 reacties :

    Een reactie posten