Den Helder ziet kans voor haven

Datum:
  • vrijdag 30 april 2004
  • in
  • Categorie: , ,

  • ’Nationale Havenvisie 2030’ was gisteren het ambitieuze thema van een symposium op Cape Holland in Den Helder.
    April 30, 2004 NHD


    Hoe de havens er in Nederland uitzien in 2030 bleef onduidelijk, maar de penibele situatie van de haven kwam duidelijk voor het voetlicht.

    Toch zijn er veel kansen voor ’de hoofdstad van de Noordzee’. Twee symposia gisteren, op de voormalige Rijkswerf die woensdag in gebruik werd genomen als attractiepark. Eén over de herbestemming van de Rijkswerf Willemsoord en het ander over de Nationale Havenvisie. Laatstgenoemde bijeenkomst was een initiatief van de gemeente Den Helder en de Haven- en Scheepvaartvereniging Den Helder. ’De positie en de revitalisering van ’s lands kleinere zeehavens’ stond er centraal.

    Allerwege hulde van de verschillende sprekers voor de nieuwe bestemming van de oude Rijkswerf en de manier waarop die is uitgevoerd. Noord-Holland heeft er een topattractie bij. Maar Den Helder zelf heeft het moeilijk nu er wordt bezuinigd op de marine en ook andere functies van de haven onder druk staan. Burgemeester Staatsen legde een flinke verlanglijst neer bij CDA Tweede-Kamerlid Kortenhorst.

    Die kaatste de bal terug. ,,Welke haven wilt u zijn?’’, vroeg hij zich af. Volgens het Kamerlid moet dat eerst duidelijk worden. ,,En dan kijken hoe het wèl kan. Dat klinkt als een open deur, maar met die open deur ben ik zelf wel twintig jaar ondernemer geweest.’’

    Andere sprekers waren directeur Gerson van het Gemeentelijk Havenbedrijf Amsterdam, en gedeputeerde Schipper van de provincie voor onder meer economische zaken, recreatie en toerisme. Beide zagen goede kansen voor Den Helder om zich in de toekomst op diverse gebieden te ontwikkelen.

    Bevoorrading

    Gerson zag voor de toekomst van de Nederlandse havens twee scenario’s: een nationaal havennetwerk verenigd in een holding, óf regionale samenwerking, waarbij het ook mogelijk is dat de havens van Groningen met die van Duitsland samenwerken en die van Vlissingen met Antwerpen. De kracht van Den Helder zou wat Gerson betreft vooral liggen in de visserij en de bevoorrading van de offshore-industrie, waarmee hij ook de toekomstige windmolenparken in de Noordzee bedoelde.
    Schipper zag voor de hele Noordkop zelfs mogelijkheden voor een ’renewable energy valley’, oftewel een gebied dat zich intensief met duurzame energie bezighoudt. Schipper verwacht ook veel van Offshore Noord-Holland, dat zich op beurzen in binnen- en buitenland presenteert. Vanuit Den Helder zelf bleven de geluiden niet al te positief. Wethouder Bais: ,,De haven zit op slot. Hij zal echt groter moeten wil het nog wat worden.’’

    NHD



    0 reacties :

    Een reactie posten