Gemeente Hollands Kroon heeft vorig jaar voor 5,4 miljoen euro aan meevallers gehad

Datum:
 • donderdag 30 mei 2019
 • in
 • Categorie: , ,
 • Hollands Kroon - Anna Paulowna - Met een positief saldo van 5.434.541 euro over het jaar 2018 is wethouder Theo Groot (financiën) van Hollands Kroon zeer tevreden.
  Mike Deutekom 30-5-2019

  ,,Een mooi resultaat, vooral te danken aan incidentele meevallers.’’
  Volgens de CDA-wethouder is er niet te losjes begroot. ,,Vaak krijg je dat als wethouder te horen als je een bedrag als dit overhoudt aan het eind van het jaar. Maar we hebben nauwkeurig begroot’’, zegt Groot.
  De begroting voor 2018 kwam volgens de planning in oktober 2017 uit op een klein plusje van circa een ton. Dat de gemeente toch een bedrag ter grootte van ruim vijf procent van de begroting over hield aan het eind van het jaar, is volgens Groot onder meer te danken aan de verkoop van gemeentelijke gebouwen (670.000 euro). ,,Ook kregen we een bedrag van 1,5 miljoen binnen uit de exploitatievergunning van het Windplan Wieringermeer. Daar is een totaalbedrag aan vergoedingen over afgesproken, maar dat wordt in delen betaald. Afhankelijk van de voortgang van het Windplan komt dat geld binnen, dus hebben we dat niet in de begroting opgenomen.’’

  Cowwi

  Andere meevallers kwamen door het terugdringen van de energielasten van de gemeente (200.000 euro), besparing op de zwembaden (166.000), extra gelden van het Rijk (720.000) en het niet nodig hebben van de ’begrotingsbuffer’ van vijf ton. ,,Ook hebben we 782.000 euro bespaard op de administratie van het sociaal domein, wat we voorheen samen met de gemeente Schagen deden in het Centraal Orgaan Wijkteams, Werk en Inkomen (COWWI).’’
  Het college van burgemeester en wethouders stelt de gemeenteraad voor om de meevaller te verdelen over verschillende bestemmingsreserves.

  Algemene reserve

  Daarnaast kan de begrotingsbuffer van vijf ton terug naar de algemene reserve, net als het geld dat overblijft nadat de bestemmingsreserves zijn aangevuld. Dat bedrag is - als de gemeenteraad akkoord gaat - 1.352.541 euro.

  Noordhollands Dagblad


  1 reacties :

  Anoniem zei

  Toch wat te veel bezuinigd.

  Een reactie posten