Kooyhaven kan verder zonder failliet Darwind

Datum:
  • vrijdag 10 juli 2009
  • in
  • Categorie:
  • 10 juli 2009

    Anna Paulowna - Het faillissement van windmolenfabrikant Darwind heeft geen gevolgen voor Kooyhaven en de mogelijke invulling van het bedrijventerrein.
    DOOR LYDIA JASPER 

    Het faillis­sement van windmolenfabri­kant Darwind heeft geen ge­volgen voor Kooyhaven en de mogelijke invulling van het bedrijventerrein. Zo verklaart directeur Eric Rijnders van Ontwikkelingsbedrijf Noord-Holland Noord.

     Het ontwikkelingsbedrijf is sa­men met Heymans initiatiefne­mer van Kooyhaven, oftewel het Regionaal Havengebonden Be­drijventerrein. Het ’nat’ bedrij­venterrein Kooyhaven, zoals het project beter bekend staat, is ge­pland bij Kooypunt.

     Belangstelling 

     „Darwind had belangstelling om zich op Kooyhaven te vesti­gen", zegt Eric Rijnders. „De onderneming wilde in het plange­biedterrein zo’n vijftien tot twin­tig hectare tot haar beschikking krijgen. Aan het begin van het jaar raakte Darwind echter al uit beeld voor Kooyhaven."

    Volgens Rijnders werd toen al duidelijk dat de opgelegde speci­ficaties een probleem zouden op­leveren. Met andere woorden: Darwind zou er niet gelukkig worden. Reden voor de windmo­lenfabrikant om elders een kijkje te gaan nemen. En zo kwam dus onder andere Amsterdam in beeld. „Tegen die tijd werd het ook duidelijk dat de situatie was ver­slechterd in deze branche en dat het bedrijf sowieso moest vech­ten om te overleven."

    Rijnders benadrukt dat Kooy­haven niets te klagen heeft over belangstelling. „Kooyhaven is primair bedoeld voor regionale bedrijven met watergebonden activiteiten en er hebben zich uit die hoek een flink aantal geïnte­resseerden gemeld."

     Opzet

    Slechts een deel van het terrein bij Kooypunt zou kunnen wor­den ingevuld door ondernemin­gen die zich richten op wind­energie, zoals dus Darwind. „Dat is altijd de opzet geweest van Kooyhaven."

    Al met al ziet hij wel mogelijk­heden voor Den Helder op dat punt. „Alleen zijn de onderne­mingen die zich richten op windenergie toch wel afhanke­lijk van het beleid en de keuzes van de Nederlandse overheid. Waar komen straks de windmo­lenvelden op zee?", vraagt Rijn­ders zich af.

     Bron: NHD

    0 reacties :

    Een reactie posten