Buitenlandse arbeiders gehuisvest op bedrijven

Datum:
  • zondag 2 augustus 2009
  • in
  •  Harenkarspel  -  De politiek mag zeggen hoeveel buiten­landse werknemers maximaal gehuisvest mogen worden op agrarische bedrijven. 


    DOOR HARMKE SNIJDEWIND

     
    Het col­lege ging eerst uit van maxi­maal 25 maar meer mag ook.
     
    De meeste boeren hebben aan die 25 genoeg maar een enkeling heeft er vrijwel continue zo’n veertig over de vloer. Na het zo­merreces wordt de kwestie voor­gelegd aan commissie en raad. Ter voorbereiding van de in te stellen regeling voor het huisves­ten van buitenlanders is wethou­der Jos de Groot van Harenkar­spel op tourmee gegaan langs vier grote groentetelers die op dit moment al voorzieningen hebben getroffen in bestaande schuren. Met in het achterhoofd de schokkende beelden van de barre huisvestingssituatie op de aspergekwekerij in Someren, be­gon De Groot een tournee langs deze bestaande ’Polenhotels, ingericht in boerenschuren. Om geheel opgelucht daarvan terug te keren. „De mensen hebben het hier prima voor elkaar. Met een gezamenlijke woonruimte, keu­rige slaapvertrekken met sani­tair en meerdere kookplekken. Ook aan recreatie wordt van alles gedaan. Niet alleen tv en compu­terspelletjes. Maar er zijn ook feestavonden, met de bus heen en terug. Er is een bedrijf dat fietsen klaar zet voor zijn werk­nemers."
     

    Integer

    De Groot noemt de aanpak en huisvesting gedegen en integer. Maar begrijpt ook dat het voor veel groentetelers eenvoudiger is om humane opvang te regelen dan voor die aspergeteler. „Het aspergeseizoen duurt maar acht weken; in die tijd moet je je in­vestering hebben terugverdiend. Als het gaat om bijvoorbeeld slasnijders die actief zijn van eind april tot begin november ligt dat vodr de ondernemers ook iets gemakkelijker."
     
    De huisvesting van tijdelijke werkkrachten kan van de wet­houder in principe in zowel be­staande agrarische gebouwen als nieuwe, speciaal voor dit doel ge­bouwde mini hotels. Maar dan wel met de voorwaarde dat ze al­leen voor dit doel gebruikt mo­gen worden. Maakt het bedrijf geen gebruik meer van buiten­landse werknemers dan mogen de gebouwen niet gebruikt wor­den voor recreatie. „Het is niet de bedoeling dat straks overal opeens kampeerboerderijen in het buitengebied staan," zegt De Groot. Als de seizoensarbeiders voorgoed naar huis gaan moeten de voorzieningen als keukens en badkamers worden verwijderd en mag het pand alleen gebruikt voor agrarische doeleinden.


    NHD




    0 reacties :

    Een reactie posten