Grondig gezondheidsonderzoek in bollensector regio

Datum:
  • woensdag 21 januari 2004
  • in
  • Categorie: , , ,
  • Tweede-Kamerlid J.Mastwijk voorzitter bij opzetten grondig gezondheidsonderzoek in de bollensector. "
    23-1-2004 SC

    Bollenvoorman J. van Aartrijk, directeur van de Koninklijke Algemene Vereniging voor Bloembollencultuur (KAVB) was kort en duidelijk: „Het risico is nooit nul in dit land.""
    Samen met C. Koning van Houd Zijpe Leefbaar (HZL) en enkele deskundigen werkt hij onder voorzitterschap van Tweede-Kamerlid J. Mastwijk aan het opzetten van een grondig gezondheidsonderzoek in de bollensector in de kop van Noord-Holland.

    Mastwijk heeft zich vrijdagmiddag georiënteerd in het bollengebied. Hij bezocht het bollenbedrijf van W. Vink en kreeg daar tekst en uitleg over tal van zaken. „Ik wil alles zoveel mogelijk zelf zien, met de poten in de klei. Ook zal ik me niet eenzijdig laten voorlichten, met HZL heb ik ook contacten, ze weten dat ik hier ben", vertelde Mastwijk.

    Met HZL, KAVB en deskundigen van TNO Delft en de Universiteit van Utrecht werkt hij momenteel aan een onderzoeksopdracht. Het gaat vooral om een antwoord op de vraag in welke mate bollenteelt en het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen schadelijk zijn voor de gezondheid in de regio. Mastwijk: „Dat moet zorgvuldig gebeuren. Ik wil een grondig onderzoek, waarvan de uitkomsten door beide partijen worden onderschreven. Ik wil niet dat er kort daarna weer van alles in twijfel kan worden getrokken. Er moet nu duidelijkheid komen.

    Ook voor langere tijd. En ik neem geen genoegen met schijnnauwkeurigheid. Ook wil ik absoluut niet sturen in het onderzoek. Dat moet neutraal zijn, door mensen die geen binding hebben met een van de partijen. Daarom zijn wetenschappers van TNO en de Utrechtse universiteit benaderd."" Mastwijk neemt op de koop toe, als het dan wat langer zou duren voordat er overeenstemming over de onderzoeksopdracht is.

    Breder

    De parlementariër vindt dat de resultaten van het onderzoek breder gebruikt moeten kunnen worden dan alleen voor de Noordkop en de Zijpe. „Ik wil weten of het hier erger is dan in gebieden als Lisse, Boskoop, of Horst aan de Maas. En met welke stoffen heeft iedere Nederlander te maken? Als het hier niet erger is dan elders dan moet HZL zich verder koest houden. Is het wel erger dan moet de bollensector maatregelen nemen.""

    Mastwijk zal zich inspannen om de onderzoekskosten door de ministeries betaald te krijgen omdat de resultaten ook landelijk gebruikt kunnen worden. Maar hij sloot niet uit een beroep te doen op HZL en KAVB en de gemeente Zijpe. De wethouders B. Blonk en T. Schilder stonden daar niet afwijzend tegenover. Al plaatste mevrouw Schilder wel degelijk een kanttekening: „Waarom zo’n duur onderzoek als onderzoeken hier aantonen dat er nauwelijks tot geen sprake is van afwijkingen ten opzichte van elders?""

    Mastwijk: „Die discussie moet uit de wereld en daarom sta ik achter dit grote onderzoek."





    0 reacties :

    Een reactie posten