Small modular reactor.










Van een onzer correspondenten.

Gemeentebelangen Hoogeveen liet onlangs een eerste proefballontje op voor een kleine kerncentrale in Hoogeveen en de gesprekken over kernenergie kregen een vervolg met een bewonersbijeenkomst over het onderwerp. En de belangstelling bleek groot. Gemeentebelangen rekende als organisator op een man of veertig, maar uiteindelijk kwamen zo’n 140 Hoogeveners af op de informatieavond.

De politieke partij in Hoogeveen wil graag een onderzoek naar een kleine kernreactor binnen of net buiten de gemeente. Daarbij gaat het niet om een reactor zoals in Borssele, maar om een techniek met minder koelwater en zonder koeltorens.

Gemeentebelangen oppert bijvoorbeeld een Small Modular Reactor, een kleine kerncentrale die in een fabriek wordt gemaakt. Verschillende bedrijven zijn wereldwijd bezig met de ontwikkeling van dit soort modellen.

Wat zijn de gevaren en risico’s die er aan verbonden zijn?

Raadslid Jacob van der Heide van Gemeentebelangen:

‘Een van onze leden kwam bij ons en zei; zou dit geen interessant onderwerp zijn? We hebben er ook iets over kernenergie in ons verkiezingsprogramma staan, maar tot nu toe hadden we er weinig mee gedaan. De ontwikkelingen gaan nu zo snel. Brabant heeft inmiddels 4 miljoen euro ter beschikking gesteld om de ontwikkeling van een kleine kerncentrale mogelijk te maken. En wij willen ook wel eens weten hoe het leeft bij ons in de gemeente.’

Bij het spreken van bezoekers van de avond wordt vooral duidelijk dat de nieuwsgierigheid bij de Hoogeveners groot is. Van directe weerstand lijkt niet veel sprake, wel zijn er de nodige kritische vragen over de veiligheid en risico’s.

‘Ik wil sowieso wat meer informatie. Wat zijn de voor- en nadelen? Ook voor het klimaat en wat zijn de gevaren en risico’s die er aan verbonden zijn?’, vraagt een van de bezoekers zich hardop af.

Een andere vrouw vult haar aan:

‘En wat krijgen we ervoor terug, wat schuift het? Dat vind ik wel interessant.’

Een andere Hoogevener staat al erg open voor het idee van een kleine kerncentrale.

‘Ik ben heel nieuwsgierig hoe men dat denkt in te kleden. En ik dacht: dat is wel wat voor deze plaats. Het is schoon en het geeft heel veel energie.’

Een plaatsgenoot van deze man wil ook graag meer weten:

‘Ik ben geïnteresseerd in kernenergie. Wat kun je daarmee doen? Hoe groot wordt de centrale en waar komt ie?’

Weerstand neemt af

Zo concreet is het plan van Gemeentebelangen nog niet. De partij wil nu vooral de discussie aanzwengelen. Een mini-kerncentrale komt er sowieso niet op de korte termijn. Zoiets bouwen duurt zeker 20 jaar.

Voor de initiatiefnemers in Hoogeveen is het voelbaar dat de weerstand tegen kernenergie steeds verder afneemt. Massa-protesten zoals in de jaren 70 en 80 verwachten ze daar niet. Een van de bezoekers springt daar op in:

‘Ik heb vroeger nog wel met de ME lopen knokken bij de demonstraties. Maar dan heb je te maken met voortschrijdend inzicht en dan zie je dus wat er in de wereld gebeurt. Ik ben volledig om.’

Geert-Jan de Haas is verbonden aan het onderzoeksinstituut rondom kernenergie in Petten, hij kwam ook aan het woord tijdens de informatieavond.

‘Wij onderzoeken kernenergie voor Nederland. We hebben dat voor Gelderland gedaan en Brabant is er mee bezig. Er kan nu makkelijker over gepraat worden, onder meer omdat mensen zien dat de energietransitie veel van ons vraagt.’

Ook de provincie Drenthe is inmiddels begonnen met het verkennen van de mogelijkheden van kleine kernreactoren.

Na afloop van de bijeenkomst blikt Gemeentebelangen Hoogeveen tevreden terug op de avond.

‘Ik ben er van onder de indruk. Onze infoavond werd heel erg gewaardeerd’, aldus een van de bestuurders van de partij.

***

Bron hier.