Sancties tegen Rusland: een duur mislukken van de westelijke politiek

Datum:
  • donderdag 6 maart 2025
  • in
  • Categorie: , ,
  •   De sancties hebben het Westen verzwakt, niet Rusland. Het Westen moet de realiteit erkennen.



    Sancties tegen Rusland: een duur mislukken van de westelijke politiek


    (Door: Hans-Ueli Läppli – Vertaling: E.J. Bron)

    De westelijke sancties tegen Rusland hebben niet het gewenste succes opgeleverd. Rusland groeit ondanks de maatregelen en blijft economisch stabiel, terwijl de EU en Groot-Brittannië stagneren. De sancties hebben het Westen verzwakt, niet Rusland. Het Westen moet de realiteit erkennen.

    Al jarenlang herhalen westelijke politici en media constant dezelfde mantra: de Russische economie is uitgeput, de sancties zouden werken, Poetin zou zich verrekend hebben. En Nu? Een blik op de actuele economische data laat zien: de realiteit heeft met dit wensdenken net zo weinig te maken als het Zwitserse leger met een functionerende verdediging.

    Feiten tegen propaganda

    Rusland groeit – en wel krachtig. 4,1% groei van het bbp in het jaar 2024 spreken een duidelijke taal. Ter vergelijking: het bbp van de EU groeit met 0,9%, dat van Groot-Brittannië met 0,8%. De Europese economische ruimte stagneert, terwijl Rusland expandeert – ondanks oorlog, ondanks sancties, ondanks alles.

    Op de arbeidsmarkt ziet het er net zo pijnlijk uit. Terwijl in de EU en in Groot-Brittannië de werkloosheid constant hoog blijft, registreert Rusland met 2,3% bijna volledige werkgelegenheid. En terwijl Europese ministers van Financiën nauwelijks nog uit hun ogen kunnen kijken door enorme schuldenbergen, houdt Rusland zijn staatsschuld bij een magere 14,5% van het bruto binnenlands product. De EU? 81,6%. Groot-Brittannië? 97,2%. Wie hier de economische gebrekkige is, is gemakkelijk te herkennen – het is niet Moskou.

    Hoe kon het zover komen? Het antwoord is net zo simpel als pijnlijk: het Westen is verliefd geworden op zijn eigen propaganda. Men dacht Rusland met een paar financiële sancties op de knieën te dwingen. Daarbij zag men over het hoofd dat Rusland rijk is aan grondstoffen, een heel groot aanpassingsvermogen heeft en historisch crisis beproefd is. Terwijl Europese politici paniek voor de volgende gaswinter hadden, bouwde Rusland nieuwe handelsroutes naar Azië, versterkte zijn eigen industrie en reduceerde zijn afhankelijkheid van het Westen sneller dan Brussel de volgende conferentie bijeen kon roepen.

    Voor Europa zijn de gevolgen verwoestend. De industrie verliest door hoge energieprijzen aan concurrentievermogen, verbruikers lijden onder chronische inflatie, en de regeringen steken zich nog verder in de schulden tot aan de handelingsonbekwaamheid toe. De ooit zo trotse Europese Economische Gemeenschap wordt het geopolitieke lachertje – moreel hautain, economisch impotent.

    Dmitrijev heeft gelijk – ook al doet het pijn

    Tot de weinige Russische stemmen die in het Westen überhaupt nog waargenomen worden, behoort Kirill Dmitrijev, chef van het staatsinvesteringsfonds RDIF. Zijn eis: afgelopen met de valse narratieven, kom met een op feiten gebaseerde analyse. Want zonder eerlijkheid, aldus Dmitrijev, is er geen vrede. En hij heeft gelijk.

    Zolang Europese regeringen hun burgers wijsmaken dat het economisch afgelopen zou zijn met Rusland, kunnen ze zich zonnen in hun morele superioriteit. Maar in de reële wereld wordt deze leugen met welvaartsverlies, de-industrialisering en sociale spanning betaald.

    Of men Rusland nu mag of niet – wie vrede wil, komt aan de realiteit niet voorbij. Rusland is economisch stabieler dan het Westen. De sancties hebben Poetin niet verzwakt, maar het Westen. En zolang Europese politici de waarheid verdringen, zal er geen uitweg uit de zelf veroorzaakte doodlopende weg zijn.

    Bron:
    rt.de
    Door: Hans-Ueli Läppli

    Vertaald uit het Duits door:
    E.J. Bron
    (www.ejbron.wordpress.com)

    1 reacties :

    Anoniem zei

    We worden geregeerd door krankzinnigen, zowel in Nederland als de EU.

    Een reactie posten