De gemeenten zijn verbijsterd en roepen op het voorstel "per direct" in te trekken.
17-2-2025
AMSTERDAM (ANP) - Het verbod om statushouders met voorrang te huisvesten in sociale huurwoningen is "onmenselijk en een schijnoplossing". Dat stellen zestien gemeenten in een reactie op de maandag door minister Mona Keijzer aangekondigde inspraakronde over haar plannen. De gemeenten zijn verbijsterd en roepen op het voorstel "per direct" in te trekken.
De al eerder aangekondigde maatregel heeft volgens de gemeenten veel ongewenste gevolgen. Ze spreken van een onuitvoerbare taak. De doorstroom uit de opvang zal stagneren, wat leidt tot overvolle opvangcentra, met hoge kosten en meer behoefte aan inzet op straat. Dit vermindert de leefbaarheid en veiligheid en verhoogt de kosten voor maatschappelijke opvang. Ook heeft het nadelige effecten op de inburgering. Bovendien lost het de woningnood niet op.
Een op de drie mensen in de opvang is nu al statushouder, stellen de initiatiefnemers. "De woningnood in onze steden wordt niet veroorzaakt door een teveel aan statushouders maar door een tekort aan sociale huurwoningen. De oplossing van dit probleem ligt dan ook daar: verplicht alle gemeenten om minimaal 30 procent van de nieuwbouw sociaal te bouwen. De schuld neerleggen bij mensen in een heel kwetsbare positie is onmenselijk."
Het verbod om statushouders met voorrang te huisvesten in sociale huurwoningen is "onmenselijk en een schijnoplossing". Dat stellen zestien gemeenten in een reactie op de maandag door minister Mona Keijzer aangekondigde inspraakronde over haar plannen. De gemeenten zijn verbijsterd en roepen op het voorstel "per direct" in te trekken.
Onbegrip
Zonder stabiele huisvesting groeit bovendien de kans dat iemand langdurig afhankelijk wordt van sociale voorzieningen, wat nadelig is voor zowel de statushouders als de maatschappij. "Het is onbegrijpelijk dat het kabinet hierop aanstuurt en de negatieve effecten op het bordje van gemeenten gooit. Als gemeenten roepen wij daarom op om dit voorstel met spoed in te trekken." De afzenders zijn Amsterdam, Delft, Den Haag, Deventer, Eindhoven, Enschede, Groningen, Haarlem, Leeuwarden, Leiden, Maastricht, Westerwolde, Sittard-Geleen, Tilburg, Utrecht en Venlo.
"Dit is voor gemeenten onuitvoerbaar", reageert de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG). Die vreest "verwarring en chaos" en begrijpt niet wat het kabinet nu wil. De vereniging wijst erop dat minister Marjolein Faber (PVV, Asiel) voor het weekend nog aankondigde dat ze gemeenten 30.000 euro wil geven voor het huisvesten van statushouders.
Nu komt Keijzer met een plan dat daar in de ogen van de VNG "tegengesteld" aan is. De gemeenten vrezen negatieve gevolgen. "Als er geen huisvesting beschikbaar is voor statushouders, betekent dit dat er meer opvang nodig is, of dat mensen op straat belanden."
ANP
6 reacties :
De geldbonus binnenslepen heeft gemeentelijke prio waarbij ze de discriminatie in het geldlaatje afkopen.
Wat een geldgraaiers, er wordt hen toch een riant bod gedaan waarom dan zeuren?
Ja wel even pas op de plaats maken voor mensen die soms wel 10 jaar op de wachtlijst staan ook om economische reden , dan is dat toch biddelijk.
Men is bang voor de nep vluchtelingen en heeft lak aan de tamme autochtonen. Dat is nu wel duidelijk.
Het moet omgedraaid worden. Het is onmenselijk dat de autochtone Nederlander boven de nietwesters niets kunnende allochtoon wordt gezet.
Dat tuig moet met versnelde pas op sodemieteren.
Statushouders voorrang geven boven autochtonen is politiek en ambtelijk landverraad, dan dien je de bevolking niet waarvoor je werkt en moet je als de sodemieter opdonderen.
Deze opmerking "Zonder stabiele huisvesting groeit bovendien de kans dat iemand langdurig afhankelijk wordt van sociale voorzieningen, wat nadelig is voor zowel de statushouders als de maatschappij." Conclusie als de statushouder een woning heeft dan is de kans veel kleiner dat de statushouder afhankelijk is van sociale voorzieningen. B&W gaat er dus vanuit dat wanneer ze een woning hebben de kans groot zal zijn om een baan te vinden. Een anekdote: in 1957 zijn wij naar Nederland gegaan vanuit het toenmalige Nederlands-Indie. We werden geplaatst in een opvangcentrum en mijn vader kreeg binnen 2 maanden een baan, hij was een hts werktuigbouwkundige, bij een groot energiemaatschappij. Wij woonden toen nog 5 maanden in het opvangcentrum. Conclusie woning heeft niets te maken met een baan maar of je een goede CV hebt.
We kunnen niet allemaal jurist zijn, maar in de wet staat dat discriminatie strafbaar is. Wat we nu zien is dat er door verschillende steden openlijk gediscrimineerd wordt in het nadeel van de autochtonen. Dat is bij wet strafbaar dus verwacht mag worden dat in een normale democratie en een normale rechtsstaat de schuldigen, dus de Gemeenteraden van de genoemde steden, schuldig zijn. Aangezien we al lang niet meer in een democratie leven en een normale rechtsstaat, zullen er wel geen maatregelen genomen worden, het OM is immers druk met het aanhouden van mensen wiens mening niet overeenkomt met die van het OM.
Een reactie posten