Alweer een sprookje minder.

Van een onzer correspondenten.

Shell zal de bouwwerkzaamheden aan een van de grootste biobrandstoffabrieken van Europa onderbreken vanwege de zwakke marktomstandigheden. Het is het nieuwste koolstofarme project dat een tegenslag krijgt nu CEO Wael Sawan ernaar streeft het rendement te verhogen.

Het komt zelden voor dat bedrijven de ontwikkeling van lopende projecten opschorten. Rivaal BP zei vorige week dat het twee biobrandstofprojecten in Duitsland en de Verenigde Staten stopzet.

De fabriek op het chemiepark in Rotterdam zou duurzame vliegtuigbrandstof en hernieuwbare diesel uit afval gaan produceren.


Onder Sawan, die in januari 2023 aantrad, heeft Shell hernieuwbare- en waterstofprojecten al geschrapt en verkocht, zich teruggetrokken uit de Europese en Chinese energiemarkten en raffinaderijen verkocht om zich te concentreren op de meest winstgevende activiteiten, voornamelijk in olie en gas.

Shell-aandelen zijn dit jaar tot nu toe ruim 11% gestegen. Shell gaf in september 2021 groen licht voor de ontwikkeling van de fabriek van 820.000 ton per jaar in Nederland, die oorspronkelijk gepland was om in 2025 met de productie te beginnen. De verwachting is dat het project tegen het einde van het decennium online zal gaan.

Shell zei in een verklaring dat na het besluit om de bouw stop te zetten,

‘het aantal aannemers ter plaatse zal afnemen en de activiteit zal vertragen, wat zal bijdragen aan het beheersen van de kosten en het optimaliseren van de projectvolgorde.’

Shell zal ook een bijzondere waardevermindering voor het project overwegen en zal vrijdag verdere details verstrekken in zijn kwartaalhandelsupdate, aldus het bedrijf.

‘De vertragingen benadrukken verder dat de markt voor geavanceerde biobrandstoffen niet gemakkelijk is. De oliegiganten hebben even de tenen in het water gestoken en vonden het een uitdaging’, aldus Stone.

‘Door de bouw nu tijdelijk te onderbreken, kunnen we de meest commerci├źle weg voorwaarts om het project verder te kunnen beoordelen’, zei Huibert Vigeveno, hoofd van de downstream-afdeling van Shell, in een verklaring.

***

Bron hier.

***