Wij van vrolijk rechts schaterlachen om zuur links en de azijnsmoelen van de media

Datum:
 • vrijdag 28 juni 2024
 • in
 •  Men kan veel gemeens zeggen over dom-rechts, maar bij ons wordt tenminste nog gelachen, schrijft Don Arturo.

  Gepubliceerd op:
  •  
  door Arthur van Amerongen

  Ik ben een kind van de verzuiling en verlang vaak terug naar vroeger, toen het leven nog echt overzichtelijk was dankzij die heerlijke Hollandse hokjesgeest. In de eerste helft van de jaren zeventig was vrijwel iedereen op mijn middelbare school in Ede een soort van linksig. 

  In mijn klas was maar één jongen openlijk ‘rechts’: de zoon van een plaatselijke autodealer, die als enige polo’s van Lacoste, ribbroeken en bootschoenen met strikjes droeg. Het was in die tijd echt not done om een sympathisant van de VVD te zijn en de arme knul werd door ons gemeden als de pest. De VVD-jugend betrof overigens slechts een handjevol brallende kakkers uit de goudkust van Ede (proest) en kinderen van ondernemers. 

  De meest geliefde leraar was die van maatschappijleer. Hij woonde in een gebleekt spijkerpak, had lang haar en een snor en was een baken van verlichting te midden van zijn stijve, conservatieve en vooral boertige collega’s. De goede man was met zijn provocerende lessen een uithangbord van de VPRO en hij leek met zijn opruiende grappen en grollen zo te zijn weggelopen uit een willekeurige show van Wim T. Schippers. Hij stemde PSP en ik vond dat een uitstekende keuze, met name vanwege de poster met de blote tieten, de harige kut en de koe. Toch stemde ik de eerste keer op de PvdA en dat kwam door een meisje waarop ik hopeloos verliefd was. Haar moeder folderde en canvaste voor De Partij en dientengevolge kreeg ik allerlei stickers en posters en een vel met daarop een rode roos die je op een T-shirt kon strijken. Ik was even een levende reclamezuil voor de PvdA tot ik gedumpt werd door dat meisje en daarna heb ik uit woede op de PSP gestemd, de SP, de SAP en ook nog een paar keer op D66 in Amsterdam, omdat op hun feesten altijd lekkere meisjes rondliepen en er heel veel gezopen werd, in de geest van founding fathers Hans van Mierlo en Hans Gruijters. 

  Ik heb ook nog een paar keer op D66 gestemd in Amsterdam, omdat op hun feesten altijd lekkere meisjes rondliepen en er heel veel gezopen werd, in de geest van founding fathers Hans van Mierlo en Hans Gruijters. 

  Eind jaren zeventig was Tros Aktua, met Wibo van de Linde als anchor man, de verpersoonlijking van het kwaad. Met name tijdens de krakersrellen rond Koninginnedag werd het programma de spreekbuis van rechts, met Hans Wiegel als vaste gast. 

  Ik was een boze punk en woonde antikraak in Amsterdam-Oost, dat toen qua drugs en criminaliteit niet onderdeed voor Harlem in de gouden tijd. Ik identificeerde mij dus als links, maar in feite was ik gewoon een meeloper. Want je hoorde in die tijd gewoon links te zijn, en anti-establishment. 

  Uiteindelijk kreeg ik net zo’n hekel aan politici als aan de zelfverklaarde bobo’s van de kraakbeweging. Mijn hartstochtelijke afkeer van GroenLinks ontstond in die tijd, al kon ik toentertijd  nog niet precies omschrijven waarom ik ze verafschuwde. Wellicht omdat ze toen al een sekte waren, met onfeilbare dogma’s en net zoveel humor als de zwartekousenkerk op de Veluwe en vrome mohammedanen. 

  Vorig jaar interviewde ik voor GeenStijl Peter Siebelt over het gevaar van het subversieve en vooral staatsgevaarlijke GroenLinks. 

  Siebelt is publicist, activist en beveiligingsexpert, en gespecialiseerd in links-radicalen in Nederland. In zijn boek Eco Nostra beschrijft Siebelt het netwerk achter Volkert van der Graaf, de moordenaar van Pim Fortuyn. Een groot aantal milieu-actiegroepen onderhield nauwe banden met universiteiten en de hoogste regionen van de politiek. Siebelt ziet het door hem onderzochte netwerk als een ‘spekkoek’, waar elke laag een bepaalde groep vertegenwoordigt. De bovenste laag is de bestuurlijke elite, bestaande uit politieke partijen zoals GroenLinks en de SP. Daaronder bevinden zich NGO’s en milieuorganisaties zoals onder andere Oxfam Novib, Greenpeace, Natuur en Milieu en Milieudefensie. De onderste laag wordt gevormd door ondergrondse cellen, zoals RaRa en het Dierenbevrijdingsfront. Siebelt heeft ook onderzoek gedaan naar de BDS-beweging, die oproept tot boycot, desinvesteringen en sancties tegen Israël. Siebelt stelt dat deze organisatie in Nederland steun krijgt van verschillende maatschappelijke organisaties, zoals Oxfam Novib, Pax Christi Nederland, het ICCO, Cordaid en de Postcode Loterij.

  Siebelt: “Vanaf mijn infiltratie in de kraakbeweging-tijd heb ik de carrières gevolgd van actievoerders uit die beweging. Al die gasten zie je later overal terugkomen, zelfs bij ambassades en op hoge functies. Neem het GroenLinkse Tweede Kamerlid Tom van der Lee. Hij is zijn hele leven lang activist geweest bij allerhande organisaties en heeft miljarden aan subsidies binnengesleept voor alle mogelijke activiteiten. Hij is omhoog geklommen, kwam bij Oxfam Novib en Partos terecht, waarbij heel veel NGO’s zijn aangesloten. Van der Lee was daar vice-voorzitter en tegelijkertijd was hij voorzitter van het Directeurenoverleg, want ze noemen zich allemaal directeur: of het nou van de Eerlijke Bankwijzer is, of van Oxfam Novib, Amnesty International, FNV, Dierenbescherming, Milieudefensie of van Pax Christi. Van der Lee zit als een spin in het web van al die actiegroepen. Toen Balkenende aan het bewind kwam in 2002, ging Van der Lee met al die actiegroepen demonstreren, hij coördineerde dat via Keer het Tij. Hetzelfde deed hij toen Pim Fortuyn in opkomst was, toen organiseerde hij samen met Nederland bekent Kleur talloze protesten. Ik vind Van der Lee heel gevaarlijk, omdat hij de uitstraling van een nette man heeft en niet radicaal overkomt. Maar achter zijn masker zit een heel griezelig mannetje. Zo steunt Van der Lee de Palestijnen en reist regelmatig naar Gaza. Wanneer zijn Palestijnse vrienden in de problemen komen, komt hij onmiddellijk in het geweer. Zo riep hij in 2021 onze toenmalige  minister van Buitenlandse Zaken op om Nederlandse steun in te stellen voor zes Palestijnse NGO’s die door Israël waren geclassificeerd als terreurorganisatie. Ook kan hij gezien worden als een kopstuk in de asielindustrie. Hij is radicaal tegen het uitzetten van vluchtelingen en vindt dat iedereen die uit het buitenland naar Nederland komt het recht heeft om te blijven. Hij en zijn Tweede Kamerfractie hebben altijd verkondigd dat vluchtelingen politieke winst zijn.”

  Omdat ik uiteindelijk – net als de meeste politici – een windvaan zonder enige politieke overtuiging was, kon ik goed aarden in de linkse kerk en bij Vrij Nederland en De Groene Amsterdammer. Ik werd de Johnny Rep van de linkse media, en omdat ik was afgestudeerd in de jihad en islamitisch fundamentalisme kon ik mij helemaal suf reizen naar alle landen van Noord-Afrika, de Levant en het Midden-Oosten. 

  Ik werd de Johnny Rep van de linkse media, en omdat ik was afgestudeerd in de jihad en islamitisch fundamentalisme kon ik mij helemaal suf reizen naar alle landen van Noord-Afrika, de Levant en het Midden-Oosten. 

  In mijn hoedanigheid van correspondent te Jeruzalem kwam ik vaak in Gaza, waar ik bijzonder goede contacten met Hamas had opgebouwd. Voor Vrij Nederland interviewde ik ooit sjeik Ahmed Yassin, de oprichter van Hamas. Een paar weken later werd hij uit zijn rolstoel geblazen door een Israelisch ‘precisiebombardement’. 

  Tijdens mijn correspondentschap in Libanon bouwde ik een prima relatie op met de Hezbollah en kon ik voor de VPRO-radio met hun strijders meereizen toen het Israëlische leger uit Zuid-Libanon werd verjaagd. 

  En toen kwam Brussel: Eurabia. Zeventien jaar na het verschijnen van mijn claim to fame behoor ik nu tot dom-rechts volgens de Schimmelpenninckjes van deze wereld. Nou vind ik mijzelf helemaal niet rechts, al ben ik dol op Louis-Ferdinand Céline, Curzio Malaparte, Gabriele D’Annunzio, Jan Montyn en Jean Genet. Zuur links smijt hun schitterende werken het liefst op de brandstapel maar als we zo gaan beginnen, kunnen we ook de Bijbel en de Koran in de fik steken, al zullen de policor-extremisten dan piepen dat de Koran een geweldig boek is waarvan wij veel kunnen leren. 

  0 reacties :

  Een reactie posten