Van een onzer correspondenten.

China wil dat de forse invoerheffingen van de Europese Unie op Chinese elektrische auto’s voor 4 juli komen te vervallen en dat verder wordt gepraat over een oplossing voor het conflict. Dat melden Chinese staatsmedia. Die dag zouden de extra tarieven op elektrische auto’s van Chinese makelij van kracht moeten worden.

Beijing overweegt maatregelen rond Europese zuivelproducten.


Maar volgens de staatskrant Global Times hebben de Chinese handelsminister Wang Wentao en EU-commissaris voor Handel Valdis Dombrovskis afgesproken dat er verder gepraat wordt. Voorwaarde is volgens Beijing dan wel dat die voorlopige heffingen van tafel gaan. China heeft al gedreigd met tegenmaatregelen tegen de EU.

NU.nl:

‘Chinese fabrikanten van elektrische auto’s kregen in de afgelopen vijftien jaar in totaal 231 miljard dollar staatssteun, becijferde een Amerikaanse denktank.’

De extra heffingen kunnen oplopen tot 38 procent en komen bovenop bestaande importtarieven voor Chinese elektrische auto’s van 10 procent. Brussel beschuldigt China ervan autobouwers te subsidiëren met staatssteun waardoor de Europese markt wordt overspoeld met goedkope auto’s. Daardoor worden Europese autobouwers benadeeld, aldus de EU.

Global Times heeft ook gemeld dat Beijing maatregelen overweegt rond Europese zuivelproducten en dat er mogelijk heffingen komen op brandstofauto’s van Europese makelij.

***

Bron: hier en hier.

***