Ter Apel: Een waarschuwend voorbeeld waarom gemeenten nooit aan een AZC moeten beginnen

Datum:
 • woensdag 19 juni 2024
 • in
 • Categorie: ,
 •  De cijfers spreken boekdelen.  door Mark Jongeneel 19-6-2024


  Ter Apel: Een waarschuwend voorbeeld waarom gemeenten nooit aan een AZC moeten beginnen


  Het aanmeldcentrum in Ter Apel is een schrijnend voorbeeld van waarom gemeenten zich verre moeten houden van het openen van asielzoekerscentra (AZC's). De situatie daar is zo ernstig dat de Inspectie Justitie en Veiligheid het nodig vond om alarm te slaan. Medewerkers en bewoners lopen onacceptabele risico’s op geweld, een situatie die sinds het laatste bezoek van de inspectie alleen maar verslechterd is.

  De cijfers spreken boekdelen. Volgens het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) en beveiligingsbedrijf Trigion zijn er tussen december en april maar liefst 160 wapens in beslag genomen, een schokkende toename vergeleken met de 55 wapens in de zeven maanden daarvoor. De toename van ernstige incidenten, zoals steekpartijen, is ronduit zorgwekkend. Steeds vaker raken medewerkers betrokken bij gewelddadige voorvallen wanneer zij proberen tussenbeide te komen.

  Het probleem zit diep en is systemisch. Medewerkers van het COA en de beveiligers van Trigion zijn simpelweg niet voldoende bevoegd of getraind om de veiligheid te waarborgen. De inspectie roept daarom terecht op tot onmiddellijke inzet van meer politie en bevoegde medewerkers om de situatie beheersbaar te maken.

  De realiteit is dat het COA-terrein een broeinest van geweld is geworden, ondanks eerdere waarschuwingen en oproepen om hulp. De inspectie constateerde tijdens een bezoek op 17 april dat de veiligheidssituatie verder was verslechterd sinds hun laatste inspectie op 5 december vorig jaar. Ondanks duidelijke signalen dat er dringend hulp nodig was, is er onvoldoende actie ondernomen.

  Het is een harde les voor andere gemeenten die overwegen een AZC te openen. De ervaring in Ter Apel toont aan dat de aanwezigheid van een asielzoekerscentrum ernstige veiligheidsproblemen met zich mee kan brengen, die lokale autoriteiten niet zomaar kunnen oplossen. De vraag rijst waarom gemeenten deze enorme verantwoordelijkheid op zich zouden nemen, terwijl de overheid duidelijk niet in staat is om voldoende steun en middelen te bieden om de veiligheid te waarborgen.

  (Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij De Dagelijkse Standaard maken we ons EXTREME zorgen over de technocratische superstaat in Brussel. Onze vrienden van Cultuur onder Vuur hebben een schitterend boek geschreven over die EU. De titel? "EUSSR: Europa op de snelweg naar een superstaat." De EU is geen nieuwe Verenigde Staten van Amerika, maar een nieuwe Sovjet-Unie. Hoe dat zit legt Cultuur onder Vuur uit in dit geweldige werk. Bestel dit boek nu GRATIS bij Cultuur onder Vuur.

  De situatie in Ter Apel moet een waarschuwing zijn. Gemeenten moeten twee keer nadenken voordat ze akkoord gaan met de vestiging van een AZC in hun regio. De veiligheid van hun inwoners en medewerkers moet altijd voorop staan. De regering moet dringend haar verantwoordelijkheid nemen en ervoor zorgen dat dergelijke centra goed worden beheerd en ondersteund, zodat we niet nog meer Ter Apels in Nederland krijgen. Het is tijd voor een herziening van het asielbeleid, met de nadruk op veiligheid en integriteit. Veel succes hiermee Schoof I!

  DDS  0 reacties :

  Een reactie posten