Van een onzer correspondenten.

De interesse bij consumenten in subsidie voor isolatie, warmtepompen en zonneboilers heeft het laagste niveau sinds vorig jaar zomer bereikt. Deze week in ‘De harde cijfers’ een analyse van de nieuwste ISDE-data.

Consumenten en bedrijven vroegen afgelopen maand 15 procent minder subsidie aan voor warmtepompen dan in april. Ten opzichte van mei 2023 werd afgelopen maand 12 procent minder subsidie aangevraagd.

Dit kalenderjaar kunnen consumenten voor een recordbedrag van 600 miljoen euro subsidie aanvragen. Demissionair minister Jetten wil zo voorkomen dat hij net als vorig jaar meermaals tussentijds het budget moet verhogen.

Zonneboilers: 67 procent minder dan de 1,2 miljoen euro subsidie die in mei 2023 werd aangevraagd


Via de Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing (ISDE) vroegen consumenten in de maand mei 31,7 miljoen euro subsidie aan. 15.605 consumenten kregen daarbij voor 22.655 apparaten subsidie, voor beide het laagste aantal van dit kalenderjaar. In mei werd daarbij voor zonneboilers wederom slechts 400.000 euro subsidie aangevraagd. Dat is 67 procent minder dan de 1,2 miljoen euro subsidie die in mei 2023 werd aangevraagd, maar daarbij moet opgemerkt dat de subsidie per vierkante meter zonnecollector sinds 1 januari 2024 fors verlaagd is. Uit de cijfers met subsidieaanvragen voor de zakelijke markt blijkt dat in mei wederom geen subsidie voor zonneboilers is aangevraagd, terwijl de subsidieaanvragen voor warmtepompen met 30 procent zijn gedaald ten opzichte van april en zich met 4,4 miljoen euro ook onder het jaargemiddelde van 4,8 miljoen euro bevinden.

***

Voor grafieken, zie hier:

***