Nieuwe EU-wetgeving zou bedrijven reguleren die handel drijven met Europa, en ook bedrijven die aan deze bedrijven leveren.
De wet, formeel de Corporate Sustainability Due Diligence-richtlijn (CSDDD) genoemd, zal niet alleen van toepassing zijn op bedrijven die gevestigd zijn in de Europese Unie, maar ook op bedrijven met het hoofdkantoor in andere landen die producten en diensten leveren in de EU.
Volgens de wet zullen grote bedrijven gedwongen worden linkse regels op het gebied van milieu en sociale rechtvaardigheid over te nemen. In Amerika noemen we dit ‘environmental, social, and governance’ (ESG)-maatstaven, maar in Europa worden ze doorgaans ‘due diligence’ genoemd.
De wet zal bedrijven niet alleen dwingen om de Europese ESG-regels binnen hun eigen activiteiten over te nemen, maar ook in een groot deel van hun toeleveringsketens, ongeacht waar de bedrijven in de toeleveringsketen zich bevinden. Dat betekent dat talloze bedrijven in de Verenigde Staten door deze wet zullen worden getroffen.
De CSDDD schrijft voor dat grote bedrijven het verlies aan biodiversiteit moeten verminderen en terugdraaien, de water- en landconsumptie moeten beperken, bepaalde vormen van ‘desinformatie’ moeten verbieden, rechten voor vakbonden moeten garanderen en klimaattransitieplannen moeten aannemen die fossiele brandstoffen geleidelijk afschaffen, naast tal van andere vereisten.
Ook grote bedrijven zullen door de wet gedwongen worden zich te houden aan tal van VN-resoluties, EU-regelgeving en internationale overeenkomsten.
Tot de bedrijven die onder de CSDDD vallen, behoren onder meer in de EU gevestigde bedrijven met meer dan 1.000 werknemers en een netto wereldwijde omzet van meer dan $489 miljoen.
Bedrijven van buiten de EU, zoals bedrijven met het hoofdkantoor in de Verenigde Staten, vallen onder het mandaat als ze in de Europese Unie een netto-omzet van 489 miljoen dollar hebben.
0 reacties :
Een reactie posten