Orbán blijft voet bij stuk houden: Rutte moet excuses aanbieden voordat hij NAVO-baas kan worden

Datum:
 • vrijdag 7 juni 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Orbán eist dat Rutte zijn uitspraken over Hongarije terugneemt. 


  Redactie 7-6-2024 

  Orbán blijft voet bij stuk houden: Rutte moet excuses aanbieden voordat hij NAVO-baas kan worden

  De Hongaarse premier Viktor Orbán heeft voor het eerst voorwaarden gesteld aan zijn steun voor de benoeming van demissionair premier Mark Rutte als NAVO-topman. Hongarije vormt momenteel het belangrijkste obstakel voor Rutte's benoeming.


  Orbán eist dat Rutte zijn uitspraken over Hongarije terugneemt. In een interview met de Hongaarse nieuwssite Mandiner noemt Orbán deze uitspraken vernederend. In 2021 zei Rutte in een interview met onder andere RTL Nieuws dat hij Hongarije 'op de knieën' wilde krijgen. Dit zei hij nadat Hongarije een omstreden LHBTI-wet had aangenomen.

  Daarnaast wil Orbán de garantie dat Hongarije niet hoeft deel te nemen aan NAVO-operaties tegen Rusland in Oekraïne.

  "Hongarije is niet het enige land dat tegen Rutte's kandidatuur is," zegt Orbán. "Roemenië is ook tegen Rutte en heeft zelfs een eigen kandidaat voorgedragen. Wij steunen Roemenië."

  Orbán ziet de tegenstand tegen Rutte ook als een erezaak. "Wat eer betreft is er voor Hongarije geen westerse politicus met een slechtere reputatie dan Rutte. Hongarije is een gelijkwaardig land. Zoals we duidelijk hebben gemaakt toen Zweden wilde toetreden tot de NAVO, moet er meer respect worden betoond aan Hongarije."


  0 reacties :

  Een reactie posten