Plan zonnepanelen IJsselmeer kost GroenLinks-wethouder baan

Datum:
 • zaterdag 25 mei 2024
 • in
 • Categorie:
 • Een Woo-verzoek door de Telegraaf onthulde dat de wethouder aan het plan wilde meewerken, terwijl de gemeenteraad daar niet achter stond.



  24-5-2025

  Wethouder Lilian Peters (GroenLinks) van de Noord-Hollandse gemeente Hollands Kroon is donderdagavond tijdens een raadvergadering opgestapt. Dit nadat de Telegraaf dezelfde dag via een Woo-verzoek onthulde dat zij tegen de wens van de eigen gemeenteraad in medewerking wilde verlenen aan een plan voor een groot drijvend zonnepark op het IJsselmeer.

  2,5 miljoen

  Het plan, genaamd Wieringerhoek, om 2,5 miljoen drijvende zonnepanelen op het IJsselmeer te plaatsen is een ontwikkeling waar verschillende overheden bij betrokken zijn. Bijna 4 jaar geleden schreef Binnenlands Bestuur er al over. Betrokken bestuurders leken toen enthousiast. Daaronder waren onder andere de gemeenten Enkhuizen, Medemblik en Hollands Kroon, maar ook de provincie Noord-Holland. Daarnaast heeft het rijk vorig jaar besloten meer zeggenschap te willen over de ontwikkelingen op het IJsselmeer.

  Raad kritisch

  De raad van de gemeente Hollands Kroon was al langer kritisch op het plan. Dat leidde uiteindelijk tot een breed aangenomen motie waarin het college werd opgeroepen de plannen te schrappen uit de RES. De provincie gaf echter aan dat het project inmiddels al onder de regie van het rijk valt, via het programma Opwek van Energie op Rijksvastgoed (OER).

  Woo-verzoek

  Een Woo-verzoek door De Telegraaf onthulde donderdag dat Peters op zoek zou zijn naar ‘mogelijkheden om uitvoering van Wieringerhoek toch van de grond te krijgen door een ‘slimme’ interpretatie van de raadsmotie’. Deze passage, gevonden in stukken die zijn opgesteld voor Rosan Kocken, de gedeputeerde die zich bezighoudt met klimaat, leidde uiteindelijk tot het opstappen van Peters nog op dezelfde dag.

  Ontslag

  Tijdens de raadsvergadering later die avond maakte Peters namelijk direct bekend dat ze haar functie neerlegt. Ook gaf de GroenLinks-fractie aan uit de coalitie te stappen. Peters zei zich te realiseren ‘dat deze situatie afstraalt op de coalitie en ik daardoor niet in staat ben om mijn werk te doen zoals ik wil’. Echter gaf ze ook aan de voorstelling van zaken zoals geschetst door de Telegraaf niet te herkennen.

  Breuk met coalitie

  De GroenLinks-fractievoorzitter gaf als moverende reden voor het breken met de coalitie onder andere dat Onafhankelijk Hollands Kroon, de grootste coalitiepartij binnen de gemeente, zich al direct na publicatie in de media kritisch had uitgelaten over het handelen van Peters. Zonder eerst te overleggen met de coalitiepartners. De resterende coalitiepartijen gaven aan in overleg te gaan.

  Stijn Vos

  Stijn Vos is redacteur sociaal domein bij Binnenlands Bestuur.

  0 reacties :

  Een reactie posten