Van een onzer correspondenten.

Essent verlaagt het stroomtarief met 35 procent. Het nieuwe tarief geldt voor bijna 1 miljoen huishoudens met een variabel energiecontract en gaat op 1 juli in. Klanten zonder zonnepanelen gaan er het meest op vooruit.

Essent stelt de zorgen van zonnepaneelbezitters te kennen.

De tariefsverlaging is volgens het energiebedrijf mede mogelijk door de invoering van terugleverkosten op de overproductie van opgewekte zonnestroom.

‘Met de introductie van terugleverkosten op de overproductie van zonnestroom kunnen we onze klanten een veel lager stroomtarief bieden. Bij klanten zonder zonnepanelen gaat de energierekening nu met tientallen euro’s per maand omlaag. Dit zorgt voor een directe lastenverlichting en het verlaagt de drempel om de woning energiezuiniger te maken’, zegt commercieel directeur Boudewijn den Herder.

Om overproductie van zonne-energie zo veel mogelijk te beperken adviseert Essent om het aantal zonnepanelen op het dak te laten aansluiten op het eigen energieverbruik.


Essent wil nog niet zeggen hoe hoog de terugleverkosten voor zonnestroom worden. Naast Essent gaan ook andere energiebedrijven, zoals Vattenfall en Eneco terugleverkosten rekenen. Bij Eneco zijn de terugleverkosten wel bekend. Daar moeten klanten met zonnepanelen voor iedere kilowattuur (kWh) die aan het net wordt geleverd 11,5 cent betalen.

De geleverde stroom mag in het kader van de salderingsregeling later wel weer gratis van het net gehaald worden. Feitelijk betaalt iemand dan 11,5 cent, ongeveer een derde van het reguliere tarief, voor de in de zomermaanden opgewekte stroom. Door de salderingsregeling kan opgewekte stroom in de zomer namelijk gebruikt worden in de winter.

Essent stelt de zorgen van zonnepaneelbezitters te kennen en te hebben gekeken hoe het bedrijf ook hen verder kan helpen. Een van de initiatieven is dat Essent een verduurzamingspot beschikbaar stelt. Voor de een komt dit in de vorm van korting op een warmtepomp, voor de ander deelname aan een proef met een thuisbatterij. Klanten worden volgens Essent daarover de komende tijd persoonlijk benaderd.

Essent benadrukt dat het plaatsen van zonnepanelen nog steeds rendeert. Ook met terugleverkosten. ‘Het is een misvatting dat je geen geld meer bespaart door terugleverkosten op overgebleven zonnestroom. Ook nu nog zijn zonnepanelen in gemiddeld acht jaar tijd terugverdiend. Daarna heb je er nog zo’n zeventien jaar plezier van en levert het je een jaarlijkse besparing op van gemiddeld 600 euro’, aldus Den Herder.

***

Bron hier.

***