Door Hans Wolkers.


‘Het Groot Barrièrerif in levensgevaar’ kopte de NOS, een grote Nederlandse nieuwssite, onlangs.

De NOS houdt van paniekzaaierij en grijpt elke gelegenheid aan om lezers te laten geloven dat de oceanen gaan koken en verzuren, met dode koralen en instortende ecosystemen als gevolg, omdat “omslagpunten” worden gepasseerd.

Maar het vreemde is dat soortgelijke doemberichten al eerder zijn verschenen, bijvoorbeeld op 25 maart 2022, gevolgd door, nog geen 5 maanden later, op 4 augustus 2022, een artikel over ‘een recordbrekende’ koraalbedekking. De NOS zaait dus niet alleen verwarring, maar laat ook zien dat ze geen idee hebben hoe de situatie werkelijk is.

Dus raadpleegde ik de plaatselijke koraalexpert, wetenschapper Peter Ridd, en hij zei het volgende:

“Ze overdrijven weer. Ze zeiden dat er sprake was van catastrofale verbleking in 2016/17/20/22 en toch hebben we in 2022/23 record hoeveelheden koraal (volgens gegevens van het Australian Institute of Marine science of zie hier). In 2022/23 was er twee keer zoveel koraal als in 2012, toen een paar cyclonen de hoeveelheid koraal tot een laagterecord hadden teruggebracht. Maar nog opmerkelijker is dat het type koraal dat nu in enorme hoeveelheden aanwezig is, het type (acropora) is dat het MEEST gevoelig is voor verbleking ten gevolge van warm water. Zelfs de acropora groeit relatief langzaam en duurt 5-10 jaar, dus hoe kunnen die vier gebeurtenissen in 2016/17/20/22 veel koraal hebben gedood als we nu recordhoeveelheden hebben van het type dat vier keer zou zijn gedood?”


“Deze laatste gebeurtenis is gewoon weer een fotomoment om een beetje gestresst koraal te laten zien. Een deel zal afsterven, het grootste deel zal in orde zijn. Deze gebeurtenissen zijn niet zeldzaam – bleken werd al gemeld tijdens de eerste wetenschappelijke expeditie naar GBR door Sir Maurice Yong in 1929.”

“Het enige dat is veranderd, is dat het rif wordt gebruikt voor ideologische doeleinden.”

De conclusie is duidelijk: de NOS verspreidt opnieuw verkeerde informatie en bewijst een onbetrouwbare informatiebron te zijn, die keer op keer grote groepen mensen misleidt.
***