Bayer: glyfosaat-rechtszaken brengen Amerikaanse landbouw in gevaar

Datum:
 • dinsdag 23 april 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Op 14 mei het Tweede Kamer-debat over gewasbescherming.


  23-4-2024


  Bayer: glyfosaat-rechtszaken brengen Amerikaanse landbouw in gevaar

  Bayer wijst in een open brief op de risico’s van de Amerikaanse ‘claimindustrie’ voor de landbouw. Ondanks de wetenschappelijke onderbouwing van de veiligheid en voordelen van onkruidbestrijder glyfosaat lopen volgens de gewasbeschermingsmiddelenproducent in de Verenigde Staten nog duizenden glyfosaat-rechtszaken.

  Bayer omschrijft glyfosaat, dat de onderneming onder de naam Roundup op de markt brengt, als een van de belangrijkste uitvindingen in de landbouw van de afgelopen 50 jaar. Het zou miljoenen Amerikaanse boeren in staat hebben gesteld hun opbrengsten te verhogen terwijl hun inputkosten voor onkruidbestrijding omlaag gingen. De producent wijst op de grondige evaluaties en certificeringstrajecten door de Amerikaanse toezichthouder EPA en de Europese evenknie Efsa. Beide instanties hebben het gebruik van glyfosaat goedgekeurd.

  Informatie buiten de rechtszaal houden

  De enige organisatie die glyfosaat ziet als een waarschijnlijk kankerverwekkende stof is volgens Bayer een onderdeel van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO). De onderneming doelt hier op het International Agency for Research on Cancer (IARC), al wordt het agentschap niet bij naam genoemd. Bayer is duidelijk niet onder de indruk van de wijze waarop het IARC beoordeelt of stoffen kankerverwekkend zijn. ‘Het stelt een alledaags iets als het eten van rood vlees op hetzelfde veiligheidsniveau als glyfosaat’, aldus Bayer in de brief.

  De rechtszaken tegen Bayer worden volgens de onderneming aangewakkerd door uitgebreide marketing- en advertentiecampagnes ter waarde van meer dan $100 miljoen. Op deze manier zou de ‘claimindustrie’ nieuwe eisers aan zich proberen te binden. Bayer is ervan overtuigd de rechtszaken te winnen als jury’s toegang krijgen tot al het relevante bewijsmateriaal. De tegenpartij zou er echter alles aan doen om deze informatie buiten de rechtszaal te houden en liever vertrouwen op ‘rommelwetenschap’ om jury’s te misleiden. Hierdoor gaan volgens Bayer miljarden dollars naar de ‘claimindustrie’. Geld dat de onderneming liever zou steken in nieuwe innovaties om de productie van voedsel te stimuleren

  Stijging voedselprijzen

  Het wegvallen van een middel als glyfosaat, als gevolg van alle rechtszaken, zou volgens Bayer leiden tot lagere opbrengsten en een verdere stijging van de voedselprijzen. Bayer wil boeren Roundup blijven leveren maar geeft aan dat er grenzen zijn aan wat de onderneming kan doen. De producent van gewasbeschermingsmiddelen hoopt dat ook ‘anderen’ snel inzien wat er op het spel staat.

  Begin deze maand schreef ook Christy van Beek, manager duurzaamheid Bayer Agro Nederland, een opiniestuk ter verdediging van het gebruik van glyfosaat. Dit deed ze vooruitlopend op het Tweede Kamer-debat op 14 mei over gewasbescherming.

  BOERDERIJ

  0 reacties :

  Een reactie posten