Adema onder druk gezet om glyfosaat niet te verbieden

Datum:
 • maandag 15 april 2024
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Ctgb, die stelde dat glyfosaat veilig is,...


  15-4-2024


  Adema onder druk gezet om glyfosaat niet te verbieden

  DEN HAAG Demissionair minister Piet Adema (Landbouw, CU) heeft begin oktober in het kabinet gepleit voor een verbod op onkruidverdelger glyfosaat. Dat deed hij vanwege zorgen over een mogelijk verband met de ziekte van Parkinson.

  Zijn voorstel stuitte echter op verzet binnen de coalitie. Dat blijkt uit documenten die ’Zembla’ via een beroep op de Wet open overheid (Woo) verkreeg. Adema vond in de ministerraad Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) tegenover zich. 

  Harbers vreesde voor ’precedentwerking’ wanneer het advies van pesticideautoriteit Ctgb, die stelde dat glyfosaat veilig is, niet zou worden gevolgd. Zijn ambtenaren schreven dat als het Ctgb-advies zou worden genegeerd, daarmee ’alle besluiten over wel of niet toelaten van stoffen’ in twijfel konden worden getrokken.

  Noordhollands Dagblad

  Uiteindelijk werd in de ministerraad besloten dat Nederland zich bij de Europese stemming over glyfosaat zou ’onthouden’. Dat was ook het standpunt dat Adema verdedigde, iets wat hem op scherpe kritiek vanuit de Tweede Kamer kwam te staan, waar een meerderheid voor een verbod was.

  1 reacties :

  Anoniem zei

  Vergeet niet dat die troep uit de keuken van Bayer/Monsanto komt en welke invloed die hebben op de wereldeconomie.........

  Een reactie posten