Magere opkomst bij links protest tegen Wilders: 'Totaal geflopt!'

Datum:
 • maandag 18 maart 2024
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Een demonstratie tegen de PVV trok dit weekend amper bijkijk.


  MARIT NUBÉ 18-3-2024


  Maar liefst 49 organisaties hadden hun steun betuigd aan het protest, dat zondagmiddag plaatsvond bij de Haagse Hofvijver. Maar op de dag zelf bleek de opkomst nogal tegen te vallen. Geen enkel nieuwsmedium bericht erover. Daarom reageert PVV-leider Geert Wilders euforisch: 'Totaal geflopt!'

  Zondag vond de demonstratie 'Geef haat geen macht' plaats in Den Haag. Hier werd een vuist worden gemaakt tegen 'haat, racisme en tegen een extreem-rechtse regering met de PVV', aldus de aankondiging. De betoging duurde zo'n drie uur, van 13.00 uur tot 16.00 uur 's middags.

  De organisator was het platform Stop Racisme. Zo'n 49 organisaties verleenden hun steun aan de betoging. Het ging onder meer om afdelingen van BIJ1 en Antifa (AFA), vakbond FNV, Extinction Rebellion, Groenlinks, Partij voor de Dieren, de Haagse stadspartij en verschillende migrantenorganisaties.

  'Extreemrechts dreigt het voor het zeggen te krijgen in Nederland. Dit bedreigt iedereen die in een solidaire en rechtvaardige samenleving wil leven: een samenleving waar iedereen welkom is, zonder racisme en waar een veilig klimaat boven winst gaat. Samen slaan we de handen ineen voor die rechtvaardige samenleving', aldus de aankondiging.

  Volgens de organisator mag de PVV absoluut niet gaan besturen. 'We eisen dat democratische partijen en maatschappelijke organisaties hun verantwoordelijkheid nemen. We willen niet leven in een land waar extreemrechts regeert!'

  'Wilders exremist'
  Op de demonstratie zelf kwamen echter weinig mensen af. Het precieze bezoekersaantal is onduidelijk, maar volgens ANP waren er zo'n tweehonderd mensen aanwezig. Sommige betogers, zoals de Antifa-aanhangers, namen gemaskerd deel aan de mars.

  In het publiek waren er bordjes te zien als 'Hate has no home here', 'Geert Wilders extremist' en 'Samen tegen racisme en discriminatie'. Ook werd de omstreden leus  'From the river to the sea' gescandeerd en wapperden de Palestijnse vlaggen volop. Onder begeleiding van trommels werden nog andere leuzen geschreeuwd als 'Wij zijn de antifascisten'.

  De menigte kwam uit bij een podium, waar toespraken werden gehouden. Op het spreekgestoelte stond de tekst: 'Stop de hetze tegen moslims. Geen ruime voor racisme. Internationale socialisten.'

  'Totaal geflopt'
  Al vooraf aan de betoging reageerde PVV-leider Geert Wilders. Aangezien hij expliciet op de poster is te zien, vond hij dat deze betoging mensen tegen hem 'ophitst', schreef de PVV'er op X. Daarom sprak hij van een 'walgelijke en levensgevaarlijke' oproep die Volkskrant-columniste Asha ten Broeke vooraf online deed om allemaal te komen.

  Nu de opkomst vrij laag blijkt te zijn, spreekt Wilders op sociale media euforisch van een 'totaal geflopte' demonstratie. Ook BBB-leider Caroline van der Plas drijft online de spot met deze 'haatdemo'. Reguliere media als NOSVolkskrantNRCTrouw, Telegraaf en AD maken überhaupt geen melding van de demonstratie.

  Het enige incident was dat een politiepaard uitgleed over een schaal van aluminiumfolie op straat. Hierdoor viel de berijdster en raakte het paard lichtgewond, meldt ANP-fotograaf Bob van Keulen op sociale media.

  In november werd er ook al een nationale actiedag tegen Wilders aangekondigd. Ook toen weer betuigden veel linkse organisaties hun steun. Maar de uitkomst was wat minder. Op de dag zelf verschenen er slechts zo'n honderd betogers.

  NieuwRechts

  1 reacties :

  Schrander zei

  'Geef haat geen macht' dan moet je JUIST wilders het roer overnemen.

  Is links nu zo afgrijselijk stupide.

  Een reactie posten