Landschap Noord-Holland wil ‘Hollandse’ onderwaterriffen aanleggen in Amstelmeer

Datum:
 • zondag 17 maart 2024
 • in
 • Categorie:
 •  


  HOLLANDS KROON - In de kop van Noord-Holland werkt Landschap Noord-Holland aan de realisatie van twee natuureilanden in het Amstelmeer waar straks duizenden vogels veilig kunnen rusten en broeden.

  13 maart 2024


  Als volgend jaar de graafmachines het nieuwe Amstelmeer gaan inrichten, ontstaat een unieke kans om óók iets te doen voor het onderwaterleven. De boswachters van Landschap Noord-Holland grijpen die kans met beide handen aan met de aanleg van houten constructies, zogenaamde vissenbossen. Een beproefde maatregel voor meer biodiversiteit onder water. Voor de uitvoering van het project heeft de organisatie nog 40.000 euro nodig. Om dit bedrag bij elkaar te krijgen, organiseert Landschap Noord-Holland een crowdfunding actie waar iedereen aan mee kan doen.

  Vissenbossen zorgen voor meer biodiversiteit

  Boswachter Melchior Sissingh: “Het Amstelmeer is van oudsher een belangrijk leefgebied van vissen. In het water zwemmen grote populaties van algemene soorten als brasem, pos en snoekbaars. Voor veel andere soorten is het gebied echter minder geschikt, omdat er te weinig paai- en schuilplekken zijn. Door aanleg van de vissenbossen bieden we deze vissen straks een veilige leefplek. Een soort die daar bijvoorbeeld van profiteert is de blankvoorn. Een vissenbos is voor de blankvoorn aantrekkelijk, omdat ze hier dekking kan vinden tegen de roofvissen die vanuit het troebele water aanvallen en vogels als de visdief en aalscholver. En ze vinden er zelf allerlei kleine diertjes (insectenlarven en kreeftachtigen) als voedsel”.

  Een veilige plek 

  Een vissenbos bestaat vaak uit een houten constructie van een dubbele palenrij, opgevuld met takken. In het Amstelmeer zullen ze volledig onder water staan. Tussen de wirwar van takken kunnen vissen schuilen, eieren leggen en veilig opgroeien, buiten het bereik van vogels en roofvissen. Daarnaast bieden de vissenbossen plaats voor allerlei algen, wieren, zoetwatermosselen, waterdiertjes en insectenlarven, waarmee uiteindelijk een levendig ecosysteem ontstaat.

  Materiaal geregeld, nu de aanleg nog

  In totaal wil Landschap Noord-Holland 600 meter vissenbos aanleggen, verdeeld over twee eilanden. Het hout is al geregeld! Oud materiaal wordt hier slim hergebruikt. Robuuste, houten palen uit oude golfbrekers worden ingezet en voor de takken gebruikt de natuurorganisatie snoeihout uit de eigen natuurgebieden. Er is alleen nog geld nodig voor de plaatsing. Als het lukt om 40.000 euro bij elkaar te brengen, heeft het Amstelmeer straks een klein onderwaterparadijs.

  Crowdfundingactie

  Iedereen die dat wil, kan de actie van Landschap Noord-Holland voor aanleg van vissenbossen in het Amstelmeer steunen. Met een gift van 67 euro kan al 1 meter vissenbos worden aangelegd. Meer informatie is te vinden op de website www.landschapnoordholland.nl/vissenbos.

  RODI.NL

  1 reacties :

  Dekker zei

  Hoe moeten we deze door de mens aanlegde constructies na realisatie gaan noemen, natuur? Overigens is het wel een goed initiatief, de vraag alleen is: Hoe lang mag er door de mensen nog gerecreëerd worden op het meer?

  Een reactie posten