Gemeente Hollands Kroon wil dat inspectie ingrijpt bij Co-Med. ’Zij moeten aan de slag’

Datum:
 • dinsdag 26 maart 2024
 • in
 • Categorie: , ,

 • HOLLANDS KROON ANNA PAULOWNA

  De gemeente Hollands Kroon neemt het Co-Med kwalijk dat het nog altijd een puinhoop is bij de huisartsenpraktijken in Anna Paulowna en Breezand en wil dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd ingrijpt.


  Lars van der Bel 26-3-2024  Wethouder Mary van Gent laat dat dinsdagmiddag weten nadat ze op de hoogte is gesteld van de problemen bij Co-Med. De zorginstantie kent ongeveer zesduizend inwoners van Hollands Kroon als patiënt, maar door een tekort aan personeel zien zij zich genoodzaakt de praktijk in Anna Paulowna tot nader order te sluiten.


  Patiënten zijn voor fysieke afspraken nu allemaal aangewezen op de praktijk in Breezand, maar deze lijkt totaal te zijn overlopen en is maar mondjesmaat bereikbaar. Inmiddels waaieren patiënten van Co-Med uit over de regio om elders zorg te zoeken.


  In gebreke

  Het is voor wethouder Mary van Gent de zoveelste tragische episode in een verhaal dat veel te lang duurt.


  „Ik heb ook brieven gekregen van bezorgde inwoners van onze gemeente. Wat ik er ten eerste over wil zeggen, is dat ik het echt vreselijk vind. Het probleem hierbij is dat wij er als gemeente niet over gaan, hoe graag we dat ook zouden willen. Over eerstelijnszorg (huisartsen, tandartsen, etc.) hebben wij niets te zeggen, alleen over tweedelijnszorg (ziekenhuizen, klinieken). Het enige wat we kunnen doen is de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd inschakelen om er iets aan te gaan doen. Helaas heb ik al vaker met de inspectie contact moeten hebben over Co-Med. Deze week gaat er wederom een brief uit. Daarin verzoeken wij hen met klem iets aan deze situatie te doen, want het raakt de basisvoorzieningen en gezondheid van onze inwoners. Zij moeten aan de slag.”


  Lees ook: Zorgautoriteit blokkeert overname dokterspraktijken door Co-Med


  Van Gent laat verder weten achter de schermen bezig te zijn om te kijken of ze desalniettemin ’iets aan de situatie kunnen doen’. Wat dat precies is, wil en kan de wethouder niet toelichten. ’Dat is allemaal nog veel te prematuur.’ Ze stelt dat het nu zaak is dat de verantwoordelijken optreden, voordat hulpbehoevenden door toedoen van de situatie in grotere gezondheidsproblemen komen.


  Lees ook: Directeuren Co-Med bagatelliseren kritiek op huisartsenketen


  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd laat weten de brief van wethouder Mary van Gent met belangstelling af te wachten. Verder roept de organisatie gedupeerden op om zich te melden zodat er een dossier kan worden opgebouwd. „We hebben de afgelopen weken al vijf meldingen over deze praktijk ontvangen, twee meldingen begin maart, en vanaf 11 maart drie meldingen. We nemen deze meldingen mee in ons onderzoek.”


  Meldpunt

  De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd roept gedupeerden op om van zich te laten horen. Dat kan via de website van het Landelijk Meldpunt Zorg, door te bellen met 0881205020, of een brief te sturen naar Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, LMZ, Postbus 2115, 3500 GC Utrecht. Aangetekende post mag naar Stadsplateau 1, 3521 AZ Utrecht.  Zie Ook: 

  Co-Med in Anna Paulowna sluit plotseling de deuren door vertrek van arts. Patiënten boos en bezorgd


  Noordhollands Dagblad  1 reacties :

  Anoniem zei

  De afbraak van Nederland door Rutte & Co is ook terug te vinden in de gezondheidszorg. Praktijken die opgekocht worden door firma's die alleen winst belangrijk vinden. Het is niet alleen bij de huisartsen maar ook in ziekenhuizen waar wachttijden voor bijv. een eenvoudige galblaasoperatie kunnen oplopen tot een jaar. Rutte heeft het voor zijn bazen van het WEF prima gedaan, voor de bewoners van Nederland is het een ramp.

  Een reactie posten