26-3-2024


ANP: Britse premier Sunak wil honderden miljoenen in kernenergie steken. Hoe ambitieus zijn PVV, VVD, NSC en BBB met nieuwe kerncentrales?


Van een onzer correspondenten.

De Britse premier Rishi Sunak wil de komende jaren honderden miljoenen investeren in de nucleaire industrie. De plannen moeten tegen 2030 circa 40.000 nieuwe banen opleveren.

De Britse regering gaat hiervoor samenwerken met defensiebedrijven BAE Systems, Rolls-Royce, Babcock en energieconcern EDF. Volgens Sunak zijn de investeringen nodig om ‘de toekomst van onze nucleaire afschrikking en kernenergie veilig te stellen’.

 

Enkele jaren geleden was Ad Louter als voorzitter van Nucleair Nederland niet eens welkom bij de onderhandelingen over het Klimaatakkoord.


Ook in Nederland is de discussie over kernenergie volop in beweging, schrijft het ANP. Nederland heeft vier nieuwe kerncentrales nodig om de huidige klimaatdoelen te halen, in plaats van twee, zo stelde directeur Ad Louter van Urenco Nederland afgelopen vrijdag.

 

 

Ad Louter:

‘Dat lijkt heel veel, maar die energie heb je niet altijd tot je beschikking als je het nodig hebt, omdat het bewolkt is of er geen wind staat. ‘

Louter hoopt daarom dat een nieuw kabinet van VVD, PVV, NSC en BBB haast zet achter de bouw van vier nieuwe centrales.

‘We weten dat deze partijen hier positief tegenover staan.’

Grote denkfout in het klimaatakkoord.


Louter wees er hierbij op dat in het huidige klimaatakkoord geen rekening is gehouden met de jaarlijkse toename van het stroomverbruik.

In de huidige kabinetsplannen wordt uitgegaan van twee nieuwe kerncentrales. Die zouden op zijn vroegst in de tweede helft van de jaren dertig energie kunnen leveren. Maar volgens Louter is het stroomverbruik in Nederland in 2040 alweer bijna verdubbeld.

‘Dat is een grote denkfout in het klimaatakkoord’, aldus de directeur van de Urenco-verrijkingsfabriek in Almelo, tevens voorzitter van vereniging Nucleair Nederland. ‘Ons stroomverbruik groeit elk jaar met twee tot drie procent. In het klimaatakkoord gaat men ervan uit dat dat gelijk blijft.’Kernenergie draagt nu voor 3 procent bij aan de Nederlandse stroomproductie. Met vier nieuwe kerncentrales kan dit vanaf 2040 stijgen tot 30 procent. ‘De resterende 70 procent kan dan opgewekt worden met hernieuwbare bronnen’, aldus Louter.

De verwachtingen over het aandeel van zon en wind in de energietransitie, zijn nog steeds te optimistisch, vreest Louter. Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte deze maand bekend dat nu al bijna de helft van de Nederlandse elektriciteitsproductie uit hernieuwbare bronnen afkomstig is.

***

Zie voor het gehele ANP-artikel hier.

***