Van een onzer correspondenten.

Veel mensen die hun huis nog verwarmen met een CV-ketel zullen zich de vraag hebben gesteld: moet ik nu wel of geen warmtepomp aanschaffen? Voor veel huiseigenaren zal het antwoord nee zijn, omdat de kosten te hoog zijn. Zo ook voor Gerjo van Eijnsbergen uit he Overijsselse Hasselt, die te gast was bij NPO Geld of je leven. ‘Er zijn dagen dat ik geen 40.000 euro heb liggen…’, vertelt hij cynisch. De vraag of hij een warmtepomp wilde aanschaffen, houdt Van Eijsbergen al best lang bezig, vertelt hij. Hij sprak verscheidene adviseurs.

‘Een jaar of zes geleden ging ik naar een koopwoning. Dat huis was vrij goed geïsoleerd en we hadden zonnepanelen, dus toen hebben we erover nagedacht hoe we nog duurzamer konden leven.’

Een aannemer sprak van 40.000 à 45.000 euro. Te duur, vond Van Eijnsbergen, die toen ook andere verbouwingen liet doen.

Radio 1-luisteraar Jeannette ergert zich behoorlijk aan het geluid dat de buitenunit van haar pomp produceert.


Toen in 2022 de energieprijzen de pan uit rezen, besloot hij weer te gaan onderzoeken of de installatie van een warmtepomp een goed idee zou zijn. Een aannemer wees echter zijn verzoek af omdat de buitenunit te dicht bij de buren zou staan. Hij was bang voor claims, omdat de geluidsnormen werden overschreden. Van Eijnsbergen gaf nóg niet op: hij vroeg ook nog advies aan een energiecoach van de gemeente, maar ook die kwam met een bedrag van 40.000 euro. Te duur, dus.

Energie-adviseur Sander Toering, specialist op het gebied van warmtepompen, herkent in het verhaal van Van Eijnsbergen. Mensen krijgen vaak veel verschillende adviezen:

‘Je hebt heel veel verschillende soorten warmtepompen en de randvoorwaarden kunnen nogal verschillen’, vertelt hij.

Een normale warmtepomp zelf kost meestal zo’n 13.000 á 14.000 euro, vertelt Toering, en daar kun je ook nog een paar duizend euro subsidie op krijgen. Maar afhankelijk van de woning kan de rekening flink hoger uitvallen. Als je woning slecht geïsoleerd is, moet dat eerst gebeuren en veel woningen moeten ook hun warmteafgiftesysteem aanpassen.

Niet alleen de hoge prijs geeft mensen kopzorgen. NPO Radio 1-luisteraar Jeannette ergert zich behoorlijk aan het geluid dat de buitenunit van haar pomp produceert.

‘We hebben continu het gevoel dat er een wasmachine aan het centrifugeren is’, vertelt ze.

Toering hoort vaker klachten over geluidsoverlast, maar wijst erop dat dit vaak komt omdat de warmtepomp op een verkeerde plek is geplaatst.

Het lawaai van buitenunits (zie foto) is sowieso een hot issue.

‘Dat is nummer één van de onderwerpen waar ik vragen over binnenkrijg’, vertelt Toering. Dat is logisch, vindt hij, want vroeger waren de regels niet zo streng. Een warmtepomp mocht overdag 65 dB produceren, wat behoorlijk luid is. ‘We wonen in Nederland dicht op elkaar, dus sinds 2021 zijn de regels in Nederland strenger. De geluidsproductie is nu heel minimaal, zeker als het goed geplaatst wordt.’

Gerjo van Eijnsbergen is vooralsnog niet overtuigd. Het blijkt duur en hij wil geen gedoe met de buren.

‘Tja, misschien moet ik het doen vanuit mijn verantwoordelijkheid naar de toekomst’, peinst hij.

***

Bron hier.

***