Bombshell NYT Report – Het gelijk van Poetin: CIA al jarenlang actief in Oekraïne

Datum:
 • dinsdag 27 februari 2024
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  en dat er langs de Russische grens een netwerk van twaalf geheime bases is gebouwd ....  Bombshell NYT Report – Het gelijk van Poetin: CIA al jarenlang actief in Oekraïne


  (Door: Tyler Durden – Vertaling: Wim van Schaik)

  Zondag publiceerde “The New York Times” (NYT) een explosieve en zeer late volledige erkenning dat de Amerikaanse inlichtingendienst niet alleen een belangrijke rol heeft gespeeld in de besluitvorming in Oekraïne tijdens de oorlog, maar ook hightech commando- en controle spionagecentra heeft opgericht lang voor de Russische invasie van 24 februari twee jaar geleden.

  Een van de grootste onthullingen is dat het programma tien jaar geleden werd opgezet en betrekking heeft op drie verschillende Amerikaanse presidenten. “The New York Times” zegt dat het CIA-programma om de Oekraïense inlichtingendiensten te moderniseren de voormalige Sovjetstaat heeft “getransformeerd” tot “de belangrijkste inlichtingenpartners van Washington tegen het Kremlin van vandaag.”

  Dit omvatte onder meer dat de dienst in het geheim Oekraïense inlichtingenofficieren heeft opgeleid en uitgerust, tot vlak na de staatsgreep van Maidan in 2014 en dat er langs de Russische grens een netwerk van twaalf geheime bases is gebouwd – werk dat acht jaar geleden begon. Deze inlichtingen-bases, van waaruit de communicatie van Russische commandanten kan worden opgevangen en Russische spionagesatellieten kunnen worden gemonitord, worden gebruikt voor het lanceren en volgen van drone- en raketaanvallen op Russisch grondgebied.

  Dit betekent dat met de onthulling van dit “goed bewaarde geheim” de wereld zojuist een grote stap dichter bij de Derde Wereldoorlog is gekomen, aangezien de CIA grotendeels verantwoordelijk blijkt voor de effectiviteit van de recente golf van aanvallen, waaronder directe drone-inslagen op belangrijke gebieden, olieraffinaderijen en energie-infrastructuur in Rusland. “Zonder hen [de CIA en de door haar opgeleide elitecommando’s] zou er voor ons geen manier zijn geweest om de Russen te weerstaan ​​of te verslaan”, aldus Ivan Bakanov, voormalig hoofd van de SBU, de binnenlandse inlichtingendienst van Oekraïne.

  Een belangrijke bron van de onthullingen van de NYT – onthullingen die misschien geen verrassing zijn voor hen die niet zomaar het “officiële” verhaal over de gebeurtenissen slikken – wordt geïdentificeerd als een top-commandant van de inlichtingendienst, generaal Serhii Dvoretskiy.

  Het is duidelijk dat Kiev en Washington nu willen dat de wereld op de hoogte is van de diepe inlichtingenrelatie die zij de afgelopen tien jaar probeerden te verbergen. Wellicht is het een soort waarschuwing aan Moskou nu de Oekraïense strijdkrachten zich terugtrekken: de VS vechten hand in hand met de Oekraïners. Tegelijk bevestigen de onthullingen in het NYT-rapport precies waar president Poetin Washington al die tijd van heeft beschuldigd.

  Het lange NYT-rapport staat vol met onthullingen en bevestigingen van hoe diep de CIA lange tijd bij Oekraïne betrokken is geweest. Hieronder staan ​​zeven van de grootste onthullingen…

  Beschrijving van een geheime spionagebunker

  Het rapport bevat een verrassend gedetailleerde beschrijving van een van de “geheime” ondergrondse commandocentra die door de CIA zijn opgezet nabij de Russische grens. De locatie wordt uiteraard niet bekendgemaakt:

  Niet ver daar vandaan daalt een discrete doorgang af naar een ondergrondse bunker waar teams van Oekraïense soldaten Russische spionagesatellieten volgen en gesprekken tussen Russische commandanten afluisteren. Op één scherm volgde een rode lijn de route van een explosieve drone die door de Russische luchtverdediging vloog van een punt in centraal Oekraïne naar een doel in de Russische stad Rostov. De ondergrondse bunker, gebouwd ter vervanging van het verwoeste commandocentrum in de maanden na de Russische invasie, is een geheim zenuwcentrum van het Oekraïense leger. De basis wordt bijna volledig gefinancierd en gedeeltelijk uitgerust door de CIA.

  Elite-commandomacht

  Binnen twee jaar na de door het Westen gesteunde staatsgreep in Oekraïne in 2014 had de CIA een trainingsprogramma opgezet voor Oekraïense elite-agenten:

  Rond 2016 begon de CIA met het trainen van een elite Oekraïense commandomacht – bekend als Unit 2245 – die Russische drones en communicatieapparatuur buitmaakte, zodat CIA-technici konden nagaan hoe de encryptiesystemen van Moskou waren opgebouwd en deze konden kraken. (Eén officier in de eenheid was Kyrylo Boedanov, nu de generaal die de militaire inlichtingendienst van Oekraïne leidt.) De CIA hielp ook bij het opleiden van een nieuwe generatie Oekraïense spionnen om te opereren in Rusland, in heel Europa, en in Cuba en op andere plaatsen waar de Russen een grote aanwezigheid hebben.

  Oekraïne omgevormd tot een “centrum voor het verzamelen van inlichtingen”

  Het Amerikaanse inlichtingennetwerk in Oekraïne (dat neerkomt op het NAVO-inlichtingennetwerk) is in werkelijkheid uitgebreider dan vrijwel alle eerdere speculaties in de media aannamen. Oekraïne is lange tijd een enorm “centrum voor het verzamelen van inlichtingen” geweest voor Washington en zijn partners:

  In meer dan tweehonderd interviews beschreven huidige en voormalige functionarissen in Oekraïne, de Verenigde Staten en Europa als een partnerschap dat bijna ten onder ging aan wederzijds wantrouwen voordat het zich gestaag uitbreidde, waardoor Oekraïne een knooppunt werd voor het verzamelen van inlichtingen dat meer Russische communicatie onderschepte dan het CIA-station in de VS. Nu zijn deze inlichtingennetwerken belangrijker dan ooit. Rusland is in het offensief en Oekraïne is afhankelijker geworden van sabotage en langeafstandsraketten. Daarvoor zijn spionnen ver achter de vijandelijke linies nodig. Die komen steeds meer in het gedrang: als de Republikeinen in het Congres de militaire financiering van Kiev stopzetten, zal de CIA wellicht moeten terugschroeven.

  Enorme erkenning door de NYT dat Poetin feitelijk gelijk had

  Poetin heeft herhaaldelijk de VS/NAVO de schuld heeft gegeven van het uitbreiden van zijn militaire en inlichtingeninfrastructuur naar Oekraïne. Dit was niet alleen het afgelopen decennium al aan de gang, zoals nu wordt toegegeven, maar werd door het Kremlin gepresenteerd als een belangrijke oorzaak van de invasie van 24 februari 2022. Poetin en zijn functionarissen waren aan de vooravond daarvan vast overtuigd dat de NAVO Oekraïne militariseerde. De NYT lijkt nu volledig toe te geven dat dit inderdaad het geval was:

  Poetin heeft de westerse inlichtingendiensten al lange tijd de schuld gegeven van het manipuleren van Kiev en het zaaien van anti-Russische sentimenten in Oekraïne. Volgens een hoge Europese functionaris overwoog Poetin tegen het einde van 2021 of hij zijn grootschalige invasie zou lanceren toen hij een ontmoeting had met het hoofd van een van Ruslands belangrijkste spionagediensten, die hem vertelde dat de CIA, samen met de Britse MI6, Oekraïne controleerden en het veranderden in een bruggenhoofd voor operaties tegen Moskou.

  … Amerikaanse functionarissen waren vaak terughoudend om zich volledig in te zetten, uit angst dat Oekraïense functionarissen niet te vertrouwen waren, en omdat ze zich zorgen maakten over het provoceren van het Kremlin. Desondanks maakte een hechte kring van Oekraïense inlichtingenfunctionarissen ijverig de CIA het hof en werd langzamerhand van vitaal belang voor de Amerikanen. In 2015 arriveerde generaal Valeriy Kondratiuk, toenmalig hoofd van de militaire inlichtingendienst van Oekraïne, bij een ontmoeting met het plaatsvervangend hoofd van de CIA en overhandigde zonder waarschuwing een stapel uiterst geheime dossiers.

  Staatsgreep van 2014… en de Krim

  Het rapport verwijst indirect naar deze zeer kritieke periode die Oekraïne en Rusland op ramkoers zette:

  Terwijl het geweld escaleerde, landde een ongemarkeerd vliegtuig van de Amerikaanse regering op een luchthaven in Kiev met aan boord John Brennan, destijds directeur van de CIA. Hij vertelde Nalyvaichenko dat de CIA geïnteresseerd was in het ontwikkelen van een relatie, maar alleen in een tempo waar de dienst zich prettig bij voelde, aldus Amerikaanse en Oekraïense functionarissen.

  Voor de CIA was de onbekende vraag hoe lang Nalyvaichenko en de prowesterse regering zouden blijven bestaan. De CIA was al eerder afgewezen in Oekraïne.

  … Het resultaat was een delicate evenwichtsoefening. De CIA moest de Oekraïense inlichtingendiensten versterken zonder de Russen te provoceren. De rode lijnen waren nooit precies duidelijk, waardoor er een aanhoudende spanning in de samenwerking ontstond.

  Operatie Goudvis

  Geld en geavanceerde technologie van de CIA hebben de Oekraïners in staat gesteld afluisteroperaties uit te voeren die veel verder gaan dan waartoe zij anders in staat zouden zijn. Al die tijd werden elitecommandoteams door de CIA getraind in Europese steden als onderdeel van een programma genaamd “Operatie Goldfish”. De NYT-rapportage doet “opschepperig” over de Oekraïners die nu Russische militaire netwerken kunnen hacken:

  In de bunker wees Dvoretskiy op communicatieapparatuur en grote computerservers, waarvan sommige door de CIA werden gefinancierd. Hij zei dat zijn teams de basis gebruikten om de beveiligde communicatienetwerken van het Russische leger te hacken.

  “Dit is het ding dat in satellieten inbreekt en geheime gesprekken decodeert”, vertelde Dvoretskiy tijdens een tournee aan een NYT-journalist, eraan toevoegend dat ze ook spionagesatellieten uit China en Wit-Rusland hackten.

  … De CIA begon in 2016, na de cruciale bijeenkomst in Scattergood, apparatuur te sturen, zei Dvoretskiy, die gecodeerde radio’s en apparaten leverde voor het onderscheppen van geheime vijandelijke communicatie.

  Een verbluffende bekentenis: “Tiptoeing Around Trump”

  Een van de meest interessante en curieuze momenten uit het NYT-rapport is een beschrijving van de omvang van het CIA-programma onder de regering-Trump. Het rapport suggereert dat de werkelijke reikwijdte misschien zelfs voor Trump verborgen is gebleven. De Russische haviken in zijn regering deden stilletjes het “vuile werk”, zo wordt ons verteld:

  De verkiezing van Trump in november 2016 zette de Oekraïners en hun CIA-partners op scherp. Trump prees Poetin en verwierp de rol van Rusland bij de inmenging in de verkiezingen. Hij wantrouwde Oekraïne en probeerde later druk uit te oefenen op de president, Volodymyr Zelensky om onderzoek te doen naar zijn Democratische rivaal Biden, wat resulteerde in de eerste afzettingsprocedure tegen Trump.

  Het rapport benadrukt vervolgens: “Maar wat Trump ook zei en deed, zijn regering ging vaak de andere kant op. Dit komt omdat Trump Russische haviken op sleutelposities had geplaatst, waaronder Mike Pompeo als CIA-directeur en John Bolton als nationale veiligheidsadviseur.”

  En verder: “Ze bezochten Kiev om hun volledige steun voor het geheime partnerschap te onderstrepen, dat zich uitbreidde met meer gespecialiseerde trainingsprogramma’s en de bouw van extra geheime bases.” Gezien de poging om Trump in een negatief daglicht te stellen (hij moest op zijn tenen rondlopen…), zal het interessant zijn om te zien hoe hij en zijn campagne op het rapport reageren. Maar de reactie van Poetin en het Kremlin in de komende dagen zal gevolgen hebben.

  Bron:
  zerohedge.com
  Door: Tyler Durden

  Vertaald uit het Engels door:
  Wim van Schaik
  (voor www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten