Woningnood en asielproblemen opgelost,

Datum:
 • zaterdag 27 januari 2024
 • in
 • Categorie: , , ,
 • Pieter Omtzigt ziet zijn kans schoon om de BBB onderuit te halen door de boerenfractie te verwijten geen financiële kennis in huis te hebben.


  Rients Hofstra 27-1-2024


  Beste Caroline, het is niet zo moeilijk. Kwestie van zelf denken i.p.v. stoffige economen nádenken. Houd het simpel, wees doortastend, zet Pietertje te kakken en maak heel veel mensen gelukkig.

  Begin te verkondigen dat leningen om problemen op te lossen -die zichzelf ook nog eens terug verdienen- geen aanslag op de schatkist betekenen. Er hoeft dan immers niet te worden gesproken over een hogere (of te hoge) staatsschuld. Ik leg het uit.

  Om de woningnood op te lossen is genoeg geld een voorwaarde. Ook zijn er arbeidskrachten nodig. En we moeten af van idiote beperkingen. Alle 3 zijn eenvoudig haalbare opties.

  Beginnend met het laatste: stikstof in relatie tot woningbouw is geen enkel probleem, behalve dat de overheid de oren laat hangen naar enkele nepwetenschappers met een enorme sleep meeknikkende en zelfklevende milieufanaten, die volledig zijn losgeslagen van een reële en gezonde portie realiteitszin. Stikstof is van levensbelang voor planten. (Google: Ongeveer 78% van alle lucht bestaat uit stikstof. Stikstof is van zichzelf niet schadelijk voor mens en milieu.) Dus ruim ¾ van de lucht die we inademen bestaat uit stikstof. En in het wilde weg uitsluitend binnen onze landsgrenzen stikstof beperkende maatregelen nemen om de gehele wereld te redden is krankzinnig en een zinloze utopie, omdat de VS, Rusland, China, India en vele andere landen hier (terecht) niet aan meedoen.

  Komen we bij de financiering: Leen 30 miljard bij de ECB tegen een marktconforme rente. (enkele jaren terug kon dat met een negatieve rente: hadden we aan de rente zelfs kunnen verdienen. Ik schreef dit 5 jaar geleden al. Helaas een gemiste kans).
  Ga met dat bedrag honderd duizend woningen van gemiddeld € 310.000 bouwen. Na 10 jaar is het gehele bedrag incl. rente beschikbaar voor aflossing. De eerste aflossingen binnen de eerste 4 jaar kunnen ruim binnen het leentraject van 10 jaar opnieuw ingezet worden voor een nieuwe rits woningen. Als geleend geld binnen 10 jaar 2 of 3 maal kan worden ingezet, zou 20 miljard lenen al voldoende kunnen zijn.

  Het kan daarnaast ook nog eens veel goedkoper dan dat wat woningen nu zo duur maakt: de grondprijs. Vooral in en rond de grote steden. Want speculanten stuwen de grondprijzen enorm op.
  Daar is iets tegen te doen, bedacht Cort van der Linden (rond 1900 de liberale voorganger van Mark Rutte) reeds. Deze vermeende geestverwant van de demissionaire VVD-premier vond dat de grond van ons allemaal is. Daar waar boeren hun brood en melk verdienen is akkerbouw- en weidegrond ca. € 7,50 de vierkante meter (landelijk gemiddelde) waard. Waarom moet dan zo’n vreselijk klein lapje woningbouwgrond meer dan 8000 euro kosten? In Amsterdam gaat het in de binnenring richting € 10.000 voor een stukje van een meter bij een meter. De oorzaak: speculanten. Sloop die aasgieren er tussen uit en geef de boeren ruim het dubbele van de werkelijke waarde: € 20,00 de meter plus hulp bij het zoeken naar een andere locatie. Vervolgens gaan projectontwikkelaars in dienst van de overheid de grond bouwrijp maken.
  De woningen kunnen aan particulieren, maar ook aan woningbouwcorporaties worden verkocht en de lening kan volledig worden afgelost, zonder dat de schatkist ook maar een dag wordt belast.
  Als sulletje Jetten van 66 het stikstofpotje van een kleine 30 miljard in de schatkist laat, kunnen van daaruit nog eens 100.000 woningen worden gebouwd. Bingo BBB: alles zonder economen die jullie niet hebben!

  Ja maar, hoor ik de pessimisten denken, wie gaan die huizen in elkaar knutselen? Dat doen bouwvakkers. En als we daar niet genoeg van hebben, halen we ze uit het buitenland. Gastarbeiders (gastwerkers mag ook), precies wat deze naam suggereert. Geen arbeids(e)migranten, maar gasten die worden uitgenodigd tijdelijk hier te komen werken. Aangenomen op voorwaarde dat ze een contract ondertekenen. Eentje met een contractduur van 4 jaar, met een mogelijkheid van een verlenging van nog eens 4 jaar. Daarna zonder pardon terug naar huis. Deze mensen wel betalen en behandelen gelijk Nederlandse bouwvakkers met vergelijkbare ervaring en werkethiek.
  Geldt evenzo voor kenniswerkers, waar o.a. ASML om zit te springen.

  We hebben nu al jaren een asielprobleem. Dat probleem is drieledig en gewoon oplosbaar. De 1e categorie is hier reeds beschreven. De 2e groep staat buiten elke discussie: vluchtelingen die hun leven in eigen land niet zeker zijn, krijgen hier gewone menselijke opvang en zorg. Ook zij ondertekenen een contract om terug te reizen als het gevaar in eigen land is geweken. Dit zijn in het algemeen tijdelijke gasten. Gasten die tijdens hun verblijf ook hier gewoon mogen werken. Als ze hier netjes worden behandeld, gaan ze zeer tevreden terug naar hun eigen land en bezorgen ons land een goede naam, evenals de gastarbeiders, die in eigenland met een leuk gespaard bedrag een nieuw leven kunnen leiden. Een effectieve en sympathieke vorm van ontwikkelingshulp.

  De derde groep bestaat uit golddiggers. Hoe erg en armoedig hun bestaan in hun thuisland ook moge zijn, hen opvangen zou een bodemloze put worden. Als in hun thuisland bekend zou worden dat een aantal hier welkom is, komen er miljoenen. En dat gaat niet, kunnen we niet aan. Dus bij binnenkomst opvangen en terug naar land van herkomst, met of zonder paspoort. Dat zou Duitsland of België kunnen zijn.

  Kortom, Caroline, de woningnood is “gratis” opgelost en het migratieprobleem, op enige uitzonderingen na die in de illegaliteit verdwijnen, idem dito.

  Hier heb je geen economen voor nodig, alleen een gezond boerenverstand. En vraag Hugo de Jonge eens waar die ruim 5 miljard zijn gebleven, die hij als minister niet kon verantwoorden. Heeft dhr. Omtzigt (“econoom” voor heel even) met zogenaamde financiële kennis dit bedragje ooit boven water kunnen krijgen. Toch al gauw ca. 17.000 nieuwbouwwoningen!

  Op de hoogte blijven via e-mail? Meld je aan voor mijn nieuwsbrief

      Rients HofstraPluchen Revolutie

  0 reacties :

  Een reactie posten