Oud-directeur CPB: 'De Jonge richt ramp aan op woningmarkt'

Datum:
 • zondag 3 december 2023
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  De voormalig directeur van het Central Planbureau (CPB), Coen Teulings, toont zich bijzonder negatief over het ministerschap van Hugo de Jonge.


  MARIT NUBÉ 1-12-2023


  Volgens hem heeft de CDA'er "een ramp" aangericht, door te veel in te grijpen in de woningmarkt en het eigendom van woningbeleggers. Deze reputatieschade zal nog jarenlang de woningbouw remmen, denkt Teulings.


  Sinds vorig jaar is De Jonge de minister voor Woningbouw, maar wat zal zijn nalatenschap zijn? Coen Teulings, CPB-directeur tussen 2006 en 2013, is bijzonder negatief gestemd. Hij denkt dat De Jonge in bijna twee jaar tijd grote schade heeft aangericht aan de woningmarkt, door te veel in te grijpen.

  Als voorbeeld wijst hij naar de Wet betaalbare huur. Hiermee wil De Jonge de huurprijzen gaan reguleren, zodat er meer betaalbare huurprijzen zouden komen. Maar op dit plan is er veel kritiek: zo zorgen gelijkaardige weten in Berlijn en Catalonië juist voor een groter woningtekort. Ook de Raad van State is uiterst kritisch, en denkt dat De Jonges plan een tegenovergesteld effect kunnen hebben. Desondanks kondigde de CDA-minister vorige week aan dat hij er gewoon mee wil doorgaan.

  Ook Teulings denkt dat jongeren nog langer zonder woning zullen zitten vanwege deze nieuwe wet. "Betrouwbaarheid eist dat huurbeleid saai en voorspelbaar is. [...] Beleggers investeren niet in woningen uit angst dat de politiek achteraf hun opbrengst inpikt ten bate van hun politieke achterban, door de vooraf toegestane huurstijging achteraf te beperken", vertelt hij in een interview met De Telegraaf.

  Vrees voor grotere woningnood
  Volgens Teulings brengt De Jonge "reputatieschade" toe aan de Nederlandse overheid, door zich een onbetrouwbare partner te tonen. Hij voorspelt dat De Jonge veel investeerders en bouwers afschrikt en ontmoedigt, omdat ze niet weten of hun investeringen over een paar jaar weer worden afgepakt. Dit leidt er uiteindelijk toe dater minder wordt geïnvesteerd en dus ook minder gebouwd. En dat leidt vanzelf tot een gebrek aan nieuwe woningen, aldus Teulings.

  Nu al loopt De Jonge enorm achter op zijn bouwdoelstellingen. Teulings verwacht dat dit gat alleen maar groter za worden. "De Nederlandse overheid zal nog jaren moeten werken om de opgelopen reputatieschade te herstellen", besluit hij bij De Telegraaf.

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten