Marion Koopmans krijgt ervan langs: ‘Wetenschap is niet uw sterkste kant, is het wel?’

Datum:
 • maandag 4 december 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Viroloog Marion Koopmans pikte er één uitspraak uit om te ‘debunken’:  Robin de Boer 3-12-2023

  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 01:55

  PVV-Kamerlid Fleur Agema deelde op X een gesprek tussen Tijs van den Brink en Flavio Pasquino van Blckbx over de coronaperiode. “Laat de parlementaire enquête corona spoedig van start gaan!” schreef ze erbij.

  Viroloog Marion Koopmans pikte er één uitspraak uit om te ‘debunken’: er waren dus al heel veel mensen die antistoffen hadden. “Nee: dat is gewoon niet waar,” beweerde Koopmans. “Maar een infectie kan milde of ernstige klachten geven.”

  Waarop data-analist Cees van den Bos zei: “Dat maakt mensen niets uit. Een infectie met milde klachten is prima. Hoort bij het leven. Het leven dat wij niet willen laten leiden door virologen.”

  De ‘debunk’ gedebunkt

  Neuroloog Jan Bonte debunkte vervolgens de ‘debunk’ van Koopmans. “Misschien toch uw literatuur eens bij gaan houden. Want het is het zoveelste bewijs dat uw naam en het woord ‘wetenschap’ eigenlijk niet samen in één zin passen.”

  Bonte verwijst naar een studie over de effecten van reeds bestaande immuniteit tijdens de coronapandemie. De auteurs schrijven dat ‘de aanwezigheid van reeds bestaande antilichamen en immuungeheugencellen die effectief zijn tegen SARS-CoV-2 in de bevolking niet kan worden genegeerd’.

  Cruciale rol

  Ze schrijven verder dat mensen na infectie met gewone CoV’s antilichamen en T- of B-cellen aanmaken die kruisreageren met SARS-CoV-2.

  De auteurs concluderen dat reeds bestaande immuniteit een cruciale rol speelt bij COVID-19, de ernst van het verloop vermindert en de immuunrespons na een infectie met SARS-CoV-2 versterkt.

  Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.


  NineForNews.nl

  0 reacties :

  Een reactie posten