De klimaatwereld: een polonaise van blinde paniekzaaiers

Datum:
 • vrijdag 8 december 2023
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  ja dag, geef mijn portie maar aan Fikkie.


  Simon Rozendaal 7-12-2023

  De klimaatwereld: een polonaise van blinde paniekzaaiers

  António Guterres zegt dat het tijdperk van global boiling is aangebroken. De Portugese secretaris-generaal van de VN is een van de vele paniekzaaiers in de klimaatwereld. Het begint al bij de klimaatwetenschap zelf. In samenvattingen en persberichten moet je woorden als ‘catastrofaal’ gebruiken. Overdrijving op overdrijving, schrijft Simon Rozendaal.

  António Guterres is een rare kwiebus. De secretaris-generaal van de VN zei na de Hamas-pogrom dat Israël het over zichzelf had afgeroepen. Tja, het was erg, de ontvoeringen, die baby in de oven, de moorden (één terrorist belde: mama, jippie, ik heb tien Joden met eigen handen gedood) en verkrachtingen (een andere ‘vrijheidsstrijder’ schoot tijdens het gangbangen een jonge Israëlische door het achterhoofd) maar ja, de Palestijnen leven al 56 jaar ‘onder een verstikkende bezetting’.

  Die dus. Eerder zei hij: het tijdperk van global warming is voorbij, dat van global boiling is aangebroken.

   

  Ûh? De gemiddelde temperatuur op aarde is 15 graden en stijgt als de onheilsprofeten gelijk hebben naar 18 graden. Dat wil ik niet bagatelliseren. De zeespiegel kan versnellen en die Elfstedentocht komt dan zo goed als zeker nooit meer, maar van ‘koken’ is geen sprake. Water kookt bij 100 graden en daar zitten we zelfs als de temperatuur in 2100 met 5 graden toeneemt (geen enkele wetenschapper houdt daar nog rekening mee) 80 graden vanaf.

  António Guterres is zoals ze in zijn moederland zeggen een traficante de panico.

  BIJNA IEDEREEN IN DE KLIMAATWERELD IS EEN PANIEKZAAIER

  Hij bevindt zich in goed gezelschap. Minister Sigrid Kaag (D66): ‘Het is doen of doodgaan.’ Greta Thunberg: ‘Ik wil dat jullie in paniek raken.’ Bijna iedereen in de klimaatwereld is een paniekzaaier. In 2008 kwam de term ‘climate emergency’ in wetenschappelijke artikelen nauwelijks voor, inmiddels (volgens database Web of Science) meer dan 800 keer.

  De Amerikaanse onderzoeker Patrick Brown gebruikt in zijn artikelen over natuurbranden bewust hyperbolen. Wanneer je woorden als ‘pervasive’ (prominent) en ‘catastrophic’ niet gebruikt, kom je Nature eenvoudigweg niet in, schreef hij in de New York Post.

  HET OVERDRIJVEN OVER HET KLIMAAT NEEMT AL EEN AANVANG BIJ HET IPCC

  Er wordt soms zo extreem overdreven dat zelfs rasoverdrijvers terugdeinzen. Onlangs had een activist het op de BBC-televisie over een miljard doden bij 2 graden temperatuurstijging. Daarop schreef de Engelse milieujournalist Mark Lynas dat dit de gemeenschappelijke zaak geen goed doet. Lynas werd in 2007 beroemd met een boek over 6 graden (!!!) temperatuurstijging en adviseert Extinction Rebellion en Just Stop Oil.

  Het overdrijven neemt al een aanvang bij het klimaatpanel IPCC (onder de vleugels van de Portugees die niet weet bij welke temperatuur water kookt), blijkt uit een analyse van Marcel Crok en Andy MayThe frozen climate views of the IPCC. Die literatuurstudie is uitgevoerd door de klimaatsceptische thinktank Clintel. Deins niet terug voor het inmiddels melaatse ‘klimaatsceptisch’, de analyse van Crok en May is uitstekend.

  Ze tonen aan dat het IPCC aan cherrypicking doet. Als er 54 studies zijn gepubliceerd over de kosten van rampen in de loop der tijd en 53 geven aan dat die dalen, dan pikt het IPCC nou net die ene studie eruit die meldt dat de kosten toenemen. Het aantal orkanen neemt wereldwijd af, maar die studies halen het IPCC-rapport niet eens. De samenvattingen voor beleidsmakers dikken het allemaal in en daarbij gaat weleens wat fout. In het rapport van de deskundigen staat bijvoorbeeld dat overstromingen níet erger worden door menselijke invloed, maar in de samenvatting dat ze wél erger worden.

  EEN POLONAISE VAN BLINDE PANIEKZAAIERS

  De klimaatwereld is een polonaise van blinde paniekzaaiers. Ze hebben een blinddoek voor hun ogen, een bord voor hun kop, de handen op de schouders van hun voorgangers en zetten de samenleving op stelten.

  De wetenschappers zelf leiden de polonaise door een beetje te overdrijven. Bij de samenvatting voor beleids­makers wordt een tikje meer overdreven. Dan mogen die beleidsmakers overdrijven. Vervolgens wordt het rapport gepresenteerd door Guterres, die zichzelf moet overtroeven in mesjogge formuleringen. Daarna gaan ministers en politici overdrijven, waarna de media – die uit statutair vastgelegd mededogen met elke onderliggende partij de zielige planeet willen redden – met de finale overdrijving komen.

  Het resulteert in een beleid waar 28 miljard wordt uitgetrokken om de temperatuur met 0,000036 graad te verlagen. En de burger plakt zichzelf aan het asfalt vast of denkt – een veel grotere groep, zo zag je bij de verkiezingen: ja dag, geef mijn portie maar aan Fikkie.

  Elsevier

  0 reacties :

  Een reactie posten