Veel hoger dan voorspeld: oversterfte loopt gelijk op met vaccinatie

Datum:
 • vrijdag 24 november 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • “De aanwijzingen voor vaccinatieschade stapelen zich op,”...  Robin de Boer 24-11-2023

   Delen

  Luister naar dit artikel
  NineForNews.nl
  00:00 / 02:25

  Terwijl iedereen bezig is met de nasleep van de verkiezingen, wordt er druk gevaccineerd tegen COVID-19. Zoals verwacht is de oversterfte gestegen na de start van de meest recente prikcampagne. Het aantal mensen dat een boosterprik tegen corona heeft gehaald, is volgens officiële cijfers opgelopen tot ruim 1,8 miljoen.

  Deze nieuwe vaccinatieronde is bedoeld om ‘de afweer tegen het virus te versterken voor de herfst- en wintermaanden’. De vaccinatiegraad stijgt nu vooral onder zeventigers en daar zien we nu ook de oversterfte stijgen.

  Volgens het RIVM is de vaccinatiegraad in de groep van 60 jaar en ouder inmiddels 34,1 procent. De campagne loopt tot eind december en het ministerie van Volksgezondheid verwacht dat ongeveer 4 miljoen mensen een prik halen.

  Veel hoger

  Statisticus Herman Steigstra stelt vast dat de oversterfte op schema zit en gelijk oploopt met de vaccinatie. De oversterfte is zelfs veel hoger dan zijn model voorspelde.

  In zijn model zat nog niet het aantal vaccinaties per leeftijdsgroep. Inmiddels zijn ook die cijfers bekend. De vaccinaties in de groep mensen van 80 jaar en ouder vallen nu vrijwel samen met de oversterftegolven voor deze groep, merkt Steigstra op.

  Aanwijzingen voor vaccinatieschade stapelen zich op

  Nu begint de oversterfte onder 80-plussers te dalen, terwijl die bij 65-80 jaar nog stijgt. Die zijn nu aan de beurt om geprikt te worden, licht hij toe.

  “De aanwijzingen voor vaccinatieschade stapelen zich op,” benadrukt Steigstra.

  Hoger dan tijdens de Tweede Wereldoorlog

  In Groot-Brittannië pakt de oversterfte inmiddels hoger uit dan tijdens de Tweede Wereldoorlog, ontdekte de gepensioneerde politieagent David Dickson, die uitgebreid onderzoek verricht naar dit fenomeen.

  Tijdens de Tweede Wereldoorlog stierven er volgens de officiële cijfers 67.100 Britse burgers. De oversterfte bedraagt in Groot-Brittannië alleen dit jaar al 71.562.

  Over de auteur: Robin de Boer is economisch geograaf. Volg hem hier op Substack.

  NineForNews.nl  0 reacties :

  Een reactie posten