¾-meerderheid in het Europees Parlement voor kernenergie

Datum:
 • dinsdag 28 november 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  In Duitsland [Nederland] zwijgen de media.
  ¾-meerderheid in het Europees Parlement voor kernenergie


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Het Europees Parlement heeft dinsdag in een baanbrekende beslissing kernenergie als netto-nul-technologie geclassificeerd. In Duitsland [Nederland] zwijgen de media. Dinsdag vierden de voorstanders van kernenergie een enorme overwinning in het Europees Parlement. Een ¾-meerderheid stemde in het Franse Straatburg voor de erkenning van kernenergie als netto-nul-technologie in het kader van de Net-Zero Industry Act. ¾ deel van de parlementariërs stemden er dus voor om kernenergie net zoals zonne- en windenergie te classificeren als een technologie die de energietransitie bevordert en slechts geringe tot geen broeikasgassen veroorzaakt. Een enorme stap, die in Duitsland [Nederland] tot nu toe nauwelijks aandacht krijgt, en al helemaal niet bij de publiekrechtelijke zenders.

  Voorstanders van kernenergie voerden al in het debat over het Duitse stoppen met kernenergie steeds weer het argument aan dat kernenergie, anders dan bruinkool of steenkool, op betrouwbare wijze energie zou geven met weinig tot bijna geen uitstoot. De Europese Commissie had midden maart van dit jaar een rechtsvoorschrift over de verbetering van de goedkeuringsprocedures en de productiecapaciteiten voor verschillende netto-nu-technologieën in de Europese Unie voorgelegd. Daarin had de Europese Commissie kernenergie weliswaar als netto-nul-technologie opgenomen, echter alleen maar in de vorm van “voortgeschreden kerntechniek”.

  De conventionele kernenergie in grote maatstaf, zoals die door veel landen van Europa als belangrijkste energievoorziening wordt ingezet, werd door de Europese Commissie in dit voorschrift niet als netto-nul-technologie beschouwd. Bovendien voegde de Europese Commissie een lijst van “strategische netto-nul-technologieën” toe – daartoe behoren energiebronnen die in de toekomst sterk ondersteund worden en daarom alle voordelen van de rechtsvoorschriften moeten krijgen. Deze lijst bevatte echter tot nu toe geen nucleaire technologieën, zodat de voordelen voor de kernenergie in de praktijk zeer beperkt geweest zouden zijn.

  Maar het Europees Parlement verandert nu radicaal. De parlementariërs in Straatsburg stelden voor om ook nucleaire technologieën bij dit voorschrift te betrekken. Bovendien stelden de politici voor om de strategische lijst volledig te schrappen, zodat kernenergie tegenover andere technologieën, zoals de hernieuwbare energieën, gelijkgesteld is. Dinsdag werd er over dit voorstel in het Europees Parlement beslist, met een duidelijke stem voor de verandering. 456 parlementariërs stemden voor het voorstel, 153 tegen.

  Als gevolg van de stemming moeten er nu onderhandelingen gevoerd worden tussen de Europese Commissie, het Europees Parlement en de Europese Raad. De opname van kernenergie als netto-nul-technologie is dus weer actueel. De onderhandelingen tussen de EU-instellingen over de rechtsakte ter bevordering van klimaatvriendelijke industrieën zullen waarschijnlijk op 17 december beginnen.

  Bron:
  apollo-news.net

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten