Van een onzer correspondenten.

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima praten vrijdagochtend 24 november met de Nederlandse leden van het Europees Parlement. Het gesprek gaat o. a. over klimaatverandering. De leden worden ontvangen op Paleis Huis ten Bosch, het woonpaleis van de koning. Er wordt onder meer gesproken over de haalbaarheid van een klimaatneutraal Europa.

Koning: ‘We lopen tegen onze ecologische grenzen op.’


Willem Alexander en Maxima zijn beide overtuigde klimaatalarmisten. In zijn laatste kersttoespraak benadrukte Willem-Alexander dat we klimaatverandering zelf hebben gecreëerd en daarvan inmiddels de gevolgen aan den lijve ondervinden. En dit jaar nog sprak de Koning de hoop uit dat we ‘het vermogen kunnen vinden om vaart te zetten achter de strijd tegen klimaatverandering’. Dat zei hij in zijn toespraak bij het jaarlijkse galadiner voor het Corps Diplomatique in het Koninklijk Paleis Amsterdam.

Willem-Alexander vindt dat we ‘tegen onze ecologische grenzen oplopen’. Dat vergt volgens hem een andere manier van leven, aldus de vorst. Hij stelt dat ook toekomstige generaties in een schoon en welvarend land moeten kunnen leven.

Ook koningin Máxima, als speciaal vertegenwoordiger van de VN, sprak eerder over financiële diensten in relatie tot klimaatverandering. In haar toespraken gaat Koningin Máxima onder meer vaak in op het belang van het ontwikkelen van nieuwe financiële producten die aansluiten bij de behoeften van de doelgroep, zoals verzekeringen tegen klimaatrisico’s, speciale spaarproducten en maatwerk in groene leningen.

Máxima:

‘We hebben ook kredieten en investeringen op langere termijn nodig om de klimaatverandering te helpen bestrijden. Het verbouwen van bomen, landschapsherstel, minimale grondbewerking en andere maatregelen voor bodembehoud hebben vaak vijf tot zeven jaar nodig voordat ze resultaat opleveren. De tijdens deze conferentie genoemde voorbeelden uit Sri Lanka en Mexico zouden uitgebreider gevolgd moeten worden.’

In een eerdere kersttoespraak riep de koning om meer en beter naar elkaar te luisteren, ook als hun meningen over corona of klimaatverandering sterk verschillen. Onze koning zelf staat bekend als een goed luisteraar.

‘Onze klimaattsaar Frans Timmermans is een grote fan van het ESG concept. Maar in Sri Lanka zien we waar dit toe leidt.’



Onder de uitgenodigde leden bevinden zich een aantal klimaatrealisten, waaronder Rob Roos. Hij schreef:

‘In Sri Lanka stortte vorig jaar de economie in. Was er opeens een tekort aan essentiële goederen. Ontstonden er stroomstoringen. En braken er, als gevolg daarvan, massale onlusten uit. Mensen waren woest. En wat nu zo interessant is: Sri Lanka had een bijna perfecte score van 98,1 op de E van ESG. ESG staat voor ‘Environmental and Social Governance’. Onze klimaattsaar Frans Timmermans is een grote fan van dit concept. Maar in Sri Lanka zien we waar dit toe leidt. ESG zorgt ervoor dat er niet meer wordt geïnvesteerd op basis van financiële gegevens zoals winstgevendheid en risico. In plaats daarvan wordt de maatstaf: Is het klimaatneutraal genoeg? En is het wel woke genoeg?’

Kan een interessant gesprek worden met koning en koningin.

***

Bron: o.a. hier.

***