Microsoft wil nieuwe AI-datacenters van stroom voorzien met kernreactoren

Datum:
 • zondag 1 oktober 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 •  Door de opkomst van AI (kunstmatige intelligentie) hebben datacenters steeds meer stroom nodig. Microsoft wil zijn nieuwe datacenters daarom van elektriciteit voorzien met kleine kernreactoren.  ROMY DE WEERT 28 september 2023 


  AI-toepassingen vereisen een hoop rekenkracht. Daar is dus veel energie voor nodig. In plaats van zijn datacenters aan te drijven met stroom uit fossiele bronnen, wil Microsoft inzetten op energie uit kernreactoren. Daarbij komt er geen CO2 vrij, maar wel kernafval. Microsoft is op zoek naar een manager die leiding gaat geven aan de 'kernenergiestrategie' van het bedrijf, meldt het Amerikaanse CNBC.

  Hoe werkt kernenergie

  Bij kernenergie worden atoomkernen gesplitst in een kernreactor. In de kern wordt warmte geproduceerd door uraniumkernen (de splijtstof) te splijten. Als een atoom splijt, komt er heel veel energie vrij in de vorm van warmte. Het koelwater dat door de reactor stroomt wordt hierdoor warm en verdampt in een turbine tot stoom. De stoom drijft een generator aan, die de energie omzet in elektriciteit.

  Over duurzaamheid valt te twisten

  Bij de opwekking van kernenergie komt geen CO2 vrij. Het is dus duurzamer dan fossiele brandstoffen zoals olie en gas. Maar tijdens de bouw en afbouw van een kerncentrale, de winning en het vervoer van de grondstof uranium en bij het transport van het kernafval komt wel CO2 vrij. Wetenschappers van het IPCC hebben een berekening gemaakt over de hoeveelheid CO2 die vrijkomt tijdens de hele levenscyclus van kernenergie en bij fossiele energie. Het verschil is groot: over de hele keten is de uitstoot bij kernenergie 40 keer lager dan bij fossiele energie.

  Hoewel de CO2-uitstoot bij kernenergie een stuk lager ligt dan bij fossiele brandstoffen, komt er wel veel kernafval vrij. Naast dat er nog geen permanente opslagplaats voor kernafval, is het ook geen hernieuwbare energiebron, zoals zonne- en windenergie. De voorraad uranium is namelijk eindig.

  Microsoft kijkt ook naar kernfusie

  Naast kernsplijting kijkt Microsoft ook naar kernfusie als toekomstige energiebron. Daarbij worden de atoomkernen onder hoge druk en hoge temperaturen samengesmolten. In tegenstelling tot kernsplijting is kernfusie wel hernieuwbaar én komt er bijna geen kernafval vrij. Toch is kernfusie ook voor Microsoft voorlopig nog toekomstmuziek. Hoewel Amerikaanse wetenschappers afgelopen zomer tot twee keer toe een doorbraak bereikten met kernfusie, is de techniek nog lang niet klaar om te gebruiken in commerciële centrales.

  Change INC

  0 reacties :

  Een reactie posten