De 5 meest bizarre voorstellen van D66 in hun nieuwe partijprogramma

Datum:
 • zondag 1 oktober 2023
 • in
 • Categorie: , ,
 • D66 onthult haar programma voor de Tweede Kamerverkiezingen in november.


  30-9-2023


  De nadruk ligt op het strijden voor progressieve waarden, verduurzaming en radicale gelijkwaardigheid. Ook wil de partij meer macht voor de EU. NieuwRechts zet de meest opmerkelijke standpunten van D66 op een rij. 

  D66 staat momenteel op groot verlies in de peilingen. De partij profileert zich echter nog steeds actief als een progressief-liberaal geluid. Rob Jetten vervangt Sigrid Kaag als lijsttrekker.

  Wat wil D66 allemaal bereiken op politiek niveau na de verkiezingen op 22 november? Wat betekenen haar plannen voor Nederland en Europa?

  Stemrecht vanaf zestien jaar
  Als deel van de versterking van de democratie wil D66 minderjarigen vanaf 16 jaar het stemrecht geven. Daarnaast wil de partij het Burgerforum Klimaatberaad doorzetten en de Tweede Kamer uitbreiden naar 260 leden. 

  Keti Koti wordt een nationale feestdag; geen Zwarte Piet
  D66 wil van 1 juli, Keti Koti, een nationale feest- en herdenkingsdag maken, zoals nu al het geval met Bevrijdingsdag op 5 mei. Volgens D66 is dit 'belangrijk voor de bewustwording over de oorsprong van racisme in Nederland'.

  Daarnaast wil D66 het slavernijfonds, waar nu al 200 miljoen euro inzit, uitbreiden naar 400 miljoen euro. Tot slot wil D66 dat de Rijksoverheid alleen nog meewerkt aan een 'inclusief' Sinterklaasfeest, oftewel zonder Zwarte Piet.

  Transitieverlof voor transgenders
  D66 wil dat ook kinderen jonger dan zestien zonder tussenkomst van de rechter wettelijk van geslacht kunnen veranderen. Wel zou dit gebeuren onder het gezag van de wettelijk vertegenwoordigers, zoals de ouders. 

  Daarnaast moeten transgender betaald transitieverlof gaan krijgen. 'Er komt een wettelijk transitieverlof voor transgender personen, waarbij het loon wordt doorbetaald – naar voorbeeld van het zwangerschapsverlof.'

  Versterking van de EU
  Net als Volt wil D66 dat de EU sterker wordt. Ook steunen ze Volt in de oproep om het vetorecht van de lidstaten in de EU af te schaffen. 'Wereldwijd zet de Europese Unie zich in voor vrede, democratie en stabiliteit. Internationale solidariteit vormt hiervan de basis: een gedeelde strijd tegen armoede, onrecht en ongelijkheid. Om onze slagkracht te vergroten zet Nederland zich in om het vetorecht van de lidstaten af te schaffen in het Europees buitenlandbeleid. Alleen zo kan de Europese Unie een sterkere speler worden op het wereldtoneel. We pleiten voor een permanente zetel voor de Europese Unie in de VN-Veiligheidsraad.'

  Klimaatneutraal in 2040
  D66 wil in korte tijd zeer ambitieus klimaatdoelen halen. Hieraan moet iedereen bijdragen. Ook moeten broeikasgassen genormeerd en beprijsd worden. 'Wij willen dat onze samenleving in hoog tempo klimaatneutraal wordt. De grootste inspanningen vragen we van de grootste vervuilers, maar het gaat alleen lukken als iedereen meedoet. Daarvoor moeten we zorgen dat iedereen ook mee kán doen en dat iedereen mee wíl doen. Daarom moet het klimaatbeleid ambitieus en rechtvaardig zijn.'

  De partij houdt vast aan 2030 als deadline voor de vermindering van CO2. 'Wij willen de CO2 -uitstoot van Nederland in hoog tempo reduceren. Dit betekent dat we in 2030 met minimaal 60 procent reduceren ten opzichte van 1990. In 2040 willen we klimaatneutraal zijn, zodat we in 2050 klimaatpositief zijn. Dat betekent dat er dan meer broeikasgassen uit de atmosfeer worden gehaald dan worden uitgestoten.'  2 reacties :

  Anoniem zei

  Bestuur en leden van D'66 zijn volkomen gestoord. De idioten willen Nederland op zeer korte termijn ontdoen van alles waar Nederland voor stond, een welvarend en democratisch land.

  Anoniem zei

  Bindend Referendum op verbod partij D66

  Een reactie posten