Asieldwangwet krijgt tóch meerderheid in Tweede Kamer zonder VVD en BBB

Datum:
  • woensdag 4 oktober 2023
  • in
  • Categorie: , ,
  • ...het is maar de vraag of de wet ook door de Eerste Kamer zal komen. 


    MARIT NUBÉ 4-10-2023

    Ondanks een tegenstem van de VVD en BBB zal er naar verwachting toch een Kamermeerderheid zijn vóór de spreidingswet ('asieldwangwet') van staatssecretaris Van der Burg.

    Dit komt door een draai van de SP, meldt RTL Nieuws. Maar omdat BBB tegen is, is het maar de vraag of de wet ook door de Eerste Kamer zal komen.


    Met de spreidingswet wet zal de landelijke politiek voortaan gemeenten kunnen dwingen om asielzoekers op te vangen, al dan niet permanent. De wet werd in mei gepresenteerd door het kabinet en is sindsdien in afwachting van een behandeling in de huidige Tweede Kamer. Sindsdien is er grote spanning of de wet zal worden aangenomen.

    Rechtse partijen zijn in elk geval fel gekant tegen de asieldwangwet. PVV-Kamerlid Gidi Markuszower vroeg vorige maand zes uur spreektijd aan in het Kamerdebat. Hij sprak uiteindelijk twee uur, en hield het daarna voor gezien.

    Ook JA21, FVD en BVNL zijn grote tegenstanders van de asieldwangwet. Zo wil BVNL-leider Wybren van Haga dat de dwangwet van tafel gaat, dat er een asielstop wordt ingevoerd en dat het COA wordt opgeheven, schrijft hij in zijn column bij NieuwRechts. Vorige week sneuvelde er echter nog een PVV-motie om een asielstop in te voeren. Alleen PVV, FVD, BBB, BVNL en JA21 stemden voor.

    BBB leek als enige rechtse partij nog lange tijd de deur op een kier te houden voor de asieldwangwet. Partijleider Caroline van der Plas diende een amendement in om het maximum aantal asielzoekers terug te brengen naar 15.000 per jaar, en om de asielopvang te verdelen naar het inwonersaantal. 

    Wel genoeg steun
    Maar inmiddels lijkt er een definitief oordeel geveld, meldt RTL Nieuws. Naar verwachting zal er alsnog een Kamermeerdheid worden gevonden voor de asieldwangwet, hoewel VVD en BBB tegen zullen stemmen. Dit komt doordat de SP het wetsvoorstel toch gaat steunen, omdat er een amendement is aangenomen over de verdeling van asielzoekers. De andere voorstanders zijn in elk geval D66, CDA, ChristenUnie, GroenLinks, PvdA, PvdD en Volt.

    Maar hiermee ontstaat er een interessante situatie voor de onderhandelingstafel, meldt RTL Nieuws. BBB heeft namelijk de grootste fractie in de Eerste Kamer met 16 zetels. Maar als de BBB-fractie daar tegenstemt, zal de spreidingswet daar alsnog sneuvelen. Daarom kan het zomaar zijn dat de spreidingswet een punt zal worden op de formatietafel van het nieuwe kabinet na 22 november.

    Dinsdag stemt de Kamer over de amendementen. Volgende week, of wellicht al deze donderdag wordt er gestemd over de hele wet.

    NieuwRechts


    0 reacties :

    Een reactie posten