Terreur door vluchtelingen: Zelensky dreigt en wil het Westen chanteren

Datum:
 • vrijdag 15 september 2023
 • in
 • Categorie:
 •  Wie zulke vrienden heeft, heeft echt geen vijanden meer nodig.

     Terreur door vluchtelingen: Zelensky dreigt en wil het Westen chanteren


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Wie zulke vrienden heeft, heeft echt geen vijanden meer nodig. In een interview dreigt de Oekraïense machthebber Volodymyr Zelensky (foto) het Westen onverholen dat men Oekraïense vluchtelingen als terreurcellen zou kunnen inzetten wanneer de miljardenbetalingen en de leveringen van wapens droog komen te liggen. Niet alleen in de VS is men geschokt over deze poging tot chantage.

  Zelensky chanteert het Westen

  Het zorgt op dit moment voor ophef in de VS, die in Europa nog helemaal niet zo goed aangekomen lijkt te zijn. Maar het werpt een tekenend licht op de Oekraïense machthebber Volodymyr Zelensky en zijn omgang met de “bondgenoten”. Daarbij deinst Zelensky ook niet voor openlijke dreigingen en chantage terug. Dat hij zich niets aantrekt van het Westen maakte hij daarvoor immers al duidelijk. Bijvoorbeeld dat de contracten voor de doorvoer van Russisch gas door Oekraïense pijpleidingen niet verlengd moeten worden.

  Het gat in de Oekraïense begroting dat daardoor ontstaat – tot nu toe betaalden de Russen ondanks de oorlog daarvoor de kosten – zal het Westen wel aanvullen, denkt de Oekraïense regering waarschijnlijk. En of in de winter het gas in Europa schaars en duur wordt, interesseert Zelensky niet.

  Vluchtelingen als wapen

  In een interview met het Amerikaanse tijdschrift “The Economist” (abonnee artikel) zorgde de toneelspelende president nu voor nieuwe conflictstof – met een onverholen dreiging en een bijna perfide chantage. Zelensky verklaarde letterlijk over een mogelijke vermindering van de Oekraïne-hulp: “Dat zal het Westen risico´s in zijn eigen achtertuin opleveren. Het is onmogelijk te voorspellen hoe miljoenen Oekraïense vluchtelingen erop zullen reageren dat men hun land laat vallen. Over het algemeen gedroegen de Oekraïners zich zeer goed en zijn hun gastheren dankbaar. Maar het zou geen mooi verhaal van Europa zijn wanneer het deze mensen in de hoek zou drijven.”

  De vermeende verdediger van de democratie en de westerse waarden dreigt dus om Oekraïense vluchtelingen in de beste IS-manier als slapende cellen terreur te laten verbreiden wanneer het Westen minder zou betalen en ondersteunen?

  Ongeloof en vragen

  De Republikeinse politica Kari Lake is sprakeloos over de dreigingen van Zelensky. Op X/Twitter schreef ze: “Wil Zelensky aanduiden dat Oekraïense vluchtelingen in andere landen als terroristische splintercellen geactiveerd zouden kunnen worden wanneer we stoppen met de financiering van Joe Bidens proxy-oorlog met Rusland? Dat leest als een dreiging. Hoe moeten we dat anders interpreteren?

  Op internet zijn veel mensen het er over eens dat dit een openlijke dreiging is. Want in de VS is de ondersteuning van de Oekraïne, zoals deze op dit moment door de regering-Biden plaatsvindt, binnenlandspolitiek omstreden. Weliswaar was Zelensky vol vertrouwen dat de VS de Oekraïne ook zouden ondersteunen wanneer noch Biden noch Trump – als vermoedelijke top-kandidaat van de Republikeinen – in november een tweede ambtsperiode mochten winnen. En ook met betrekking tot Trump argumenteerde hij dat deze nooit de Russische president Vladimir Poetin zou ondersteunen, want “dat is niet hetgeen sterke Amerikaanse presidenten doen”.

  Zelensky´s grootheidswaanzin

  Zelensky maakte van zijn zienswijze van de wereld en een simpel zwart-wit denken ook geen geheim in het interview. “Wanneer men niet voor de Oekraïne is, dan is men voor Rusland, en wanneer men niet voor Rusland is, dan is men voor de Oekraïne. En wanneer de partners ons niet helpen, betekent dit dat zij Rusland aan de overwinning zullen helpen”, verklaarde hij.

  Het is bovendien twijfelachtig hoeveel substantie de dreigingen van Zelensky werkelijk hebben. Want nadat het tegenoffensief zeer moeizaam, met veel verliezen en zonder doorslaand succes verloopt, wordt het voor Zelensky en zijn eisen naar een overwinningsvrede langzamerhand moeilijk.

  En ook veel mannelijke Oekraïense vluchtelingen in de weerbare leeftijd, wier uitlevering men al van de kant van de Oekraïne overweegt om hen naar het front te sturen – Oostenrijk en Hongarije wezen zo´n voornemen al van de hand – hebben waarschijnlijk ook weinig zin om plotseling terreurdaden voor Zelensky te plegen.

  Bron:
  derstatus.at

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  h/t “droevige mof”

  0 reacties :

  Een reactie posten