Bijna duizend gemeentelijke iepen in Hollands Kroon zijn ziek.

Datum:
 • woensdag 6 september 2023
 • in
 • Categorie: , ,

 •  HOLLANDS KROON - ANNA PAULOWNA -  Noordkopgemeenten onderzoeken gezamenlijke aanpak iepziekte    6-9-2023  De vier Noordkopgemeenten doen onderzoek naar een gezamenlijke aanpak van de iepziekte met als doel het aantal zieke iepen te verminderen.

  Hollands Kroon, Den Helder, Schagen en Texel bekijken op dit moment of de iepziekte samen kan worden aangepakt.

  De besmettelijke ziekte slaat vooral de laatste twintig jaar stevig toe in het iepenbestand. In Hollands Kroon is ongeveer één op de vier bomen een iep. Ieder jaar worden de iepen daar getest op de iepziekte. In Hollands Kroon hebben dit jaar bijna duizend (999) gemeentelijke iepen de iepziekte. Dat zijn er minder dan de voorgaande jaren. Aannemer Van Bodegom uit Wieringerwerf start binnenkort met het verwijderen van deze zieke iepen.

  De ziekte slaat in Hollands Kroon vooral toe op Wieringen. ’Dit komt omdat daar de meeste iepen staan, vooral in de singels langs de buitenwegen. Ook zien we meer zieke iepen in de Wieringermeerpolder’. zo schrijft de gemeente. ’In 2021 is het groenstructuurplan voor onze gemeente vastgesteld. Het grootste doel is om de komende tien jaar jaarlijks 475 bomen te planten in de openbare ruimte van Hollands Kroon. Daarmee proberen we het gemeentelijk bomenbestand op aantal en kwaliteit goed te houden’.


  Noordhollands Dagblad  0 reacties :

  Een reactie posten