Arme gezinnen krijgen volgend jaar geen energietoeslag meer

Datum:
 • vrijdag 1 september 2023
 • in
 • Categorie: ,
 • Er dreigt een financiële strop te ontstaan voor zo'n 165.000 huishoudens 

   


  Arme gezinnen krijgen volgend jaar geen energietoeslag meer


  SERRE VERWEIJ 1-9-2023

  Het (demissionaire) kabinet gaat niet opnieuw een uitkering van ongeveer 1.300 euro geven aan gezinnen die rond het laagste inkomen zitten. Dit vertellen ingewijden uit Den Haag aan de NOS. Ook een verhoging van de zorgtoeslag is niet in de begroting voor volgend jaar opgenomen. De energietoeslag was een reactie op de hoge energieprijzen. Energiekosten zijn sinds de Russische invasie van Oekraïne en de boycot van Rusland snel gestegen. Ook houdt de inflatie aan. 

  Er werd eerst gedacht de regering misschien de energietoeslag een jaar zou verlengen vanwege de aanhoudende hoge prijzen. De energierekening is afgelopen jaar met 37 procent gestegen. Door hogere prijzen en verhoogde energiebelastingen moeten huishoudens dit jaar gemiddeld 630 euro meer betalen voor hun energie. Nu blijkt dus dat de regering de toeslag toch nu al niet wil voortzetten. 

  Pieter Omtzigt heeft al hevige kritiek gehad om de overheid dat onthuld werd dat door slecht regeringsbeleid 10.000 gezinnen in ernstige armoede terecht waren gekomen. Het CPB heeft recent gewaarschuwd dat het aantal mensen dat in Nederland in armoede leeft kan toenemen naar ruim 1 miljoen.

  Er dreigt een financiële strop te ontstaan voor zo'n 165.000 huishoudens in Nederland door het wegvallen van steunmaatregelen. Diverse energiebedrijven en het Nibud slaan daarom alarm: met de winter om de hoek, en de hoge gasprijzen, dreigen tienduizenden gezinnen in Nederland tegen een financiële muur aan te lopen.

  Sigrid Kaag de minister van Financiën zei gisteravond nog dat het kabinet dit niet zou laten gebeuren. "Dat was een theorie die ervan uitging dat we niets doen, maar we doen wel iets."

  NieuwRechts

  0 reacties :

  Een reactie posten