Nijboer (PvdA) komt niet terug: PvdA en GL samen kunnen de middengroepen niet aanspreken

Datum:
 • dinsdag 1 augustus 2023
 • in
 • Categorie: , , ,
 •  Henk Nijboer is een bijzonder ervaren Tweede Kamerlid voor de PvdA.


  Michael van der Galien 1-8-2023  Hij stond een tijd zij aan zij met Attje Kuiken, met wie hij altijd goed samenwerkte. Maar de twee hebben felle discussies gehad over de richting van de PvdA. Nijboer verloor de strijd. Want Kuiken wilde met GroenLinks samenwerken. Nijboer vindt dat zo'n negatieve ontwikkeling dat hij niet meer terug wil komen in het parlement.

  De Groninger heeft een lange brief geschreven over zijn afscheid die hij ook op X (het oude Twitter) heeft gezet. Daarin legt hij uit waarom hij het voor gezien houdt na al die tijd in de Kamer. Hij vindt dat hij daar goed werk heeft gedaan (daar valt nogal wat op aan te merken, trouwens), maar hij gelooft er niet meer in.

  Totaal niet.

  Nul.

  Zero.

  Zilch.

  Geen enkel vertrouwen.

  Waarom niet? Simpel.

  "De leden van PvdA en GroenLinks hebben in overgrote meerderheid voor een gezamenlijke lijst gestemd," aldus Nijboer in zijn brief. "De kiezers verdienen Kamerleden die volmondig in de nieuwe samenwerking geloven. Anderen kunnen dat nu beter dan ik. En hoewel ik hoop op een fantastisch resultaat bij de verkiezingen, kan ik niet verhelen dat ik zorgen heb over de politieke koers."

  Het opmerkelijke is dat hij zijn zorgen hierover gedeeld heeft met de andere PvdA'ers én met GroenLinks. De leiders, waaronder Attje Kuiken, dus ook. Maar die hadden daar lak aan. Die vonden het totaal niet interessant dat Nijboer geen vertrouwen heeft in die samenwerking.

  De reden? Heel simpel. De PvdA heeft al heel veel moeite om steun te verkrijgen van de gewone Nederlander. Het contact met de traditionele achterban is bijna helemaal weg... en nu de PvdA met GroenLinks gaat samenwerken zal dat nog veel meer het geval zijn.

  "Een brede progressieve volkspartij moet ook de middengroepen aanspreken om een regeringsalternatief voor rechts te kunnen bieden," legt Nijboer dan ook uit. "Zij voelen zich nu veel te weinig door ons gehoord." Vervolgens stelt hij te hopen dat GL en PvdA samen het vertrouwen kunnen winnen van die mensen... maar dat hij daar geen fiducie in heeft, ook omdat de nieuwe 'partij' dan soms posities moet innemen die voor links soms moeilijk liggen.

  "Solidariteit kan niet zonder grip op de grenzen, de aanpak van klimaatverandering vereist meer draagvlak en op financieel-economisch terrein geldt voor mij nog altijd het adagium van Drees: 'Niet alles kan, en zeker niet alles tegelijk'."

  (Artikel gaat verder onder deze oproep) Bij DDS begrijpen we maar al te goed dat GroenLinks én PvdA niets op hebben met 'de middengroepen' - of met welke normale groepen dan ook. Die twee partijen zijn er voor de globalistische elites en de Woke-gekken. Alle normale Nederlanders vinden ze vre-se-lijk. Steun DDS, doneer via BackMe, en help ons op te staan voor het échte Nederland!

  Maar Kuiken - de vrouw die hij altijd gesteund heeft - heeft daar lak aan. Deze kritiek van Nijboer is niet eens publiek gemaakt. Pas nadat de leden deden wat de fractieleiders wilden - voor de samenwerking stemmen - mag hij nu op zijn eigen Twitteraccount (Sorry, X-account) duidelijk maken dat hij het allemaal maar niets vindt.

  Toch moet je hier ook om lachen. Want Nijboer heeft voor Kuiken hard zijn best gedaan om Khadidja Arib uit de Tweede Kamer te werken. Dat wilde Kuiken graag omdat D66 én de VVD dat wilden - dan zou de PvdA daar invloed en inbreng voor terugkrijgen, en na de verkiezingen ongetwijfeld ministers en een paar staatssecretarissen.

  DDS

  0 reacties :

  Een reactie posten