Gevolgen van de energietransitie: in plaats van moderne elektrische locomotieven rijden er weer diesellocomotieven

Datum:
 • donderdag 10 augustus 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  De banale reden: de exploderende stroomprijzen maken de exploitatie te duur.

  Gevolgen van de energietransitie: in plaats van moderne elektrische locomotieven rijden er weer diesellocomotieven  Londen. De door Habeck & Co. verordende “energietransitie” leidt niet naar bijvoorbeeld een milieuvriendelijke en duurzame HighTech toekomst, maar rechtstreeks terug in het verleden. Kerncentrales worden uitgeschakeld – en plotseling worden er weer kolen gebruikt om stroom op te wekken.

  Een opmerkelijk voorbeeld voor de technologische achteruitgang als gevolg van een op ideologie gebaseerde energiepolitiek levert nu Groot-Brittanniƫ. Daar rijden de spoorwegen in het vervolg weer met diesellocomotieven en verkopen de nieuwe elektrische locomotieven. De banale reden: de exploderende stroomprijzen maken de exploitatie te duur.

  De Britse dochteronderneming van de Deutsche Bundesbahn (DB), “DB Cargo UK”, neemt derhalve de elektrische bouwserie 90 van de rails, die ook voor het goederenverkeer bedoeld was. Maar de exploitatie van de oude diesellocomotieven is goedkoper. “De beslissing is terug te voeren op de bedrijfskosten en is een harde klap voor de eigen milieuvoorschriften”, verklaart de onderneming.

  Verder zegt men: “In het huidige economische klimaat heeft het geen zin om de extra kosten voor het bedrijven en het onderhoud van de elektrische locomotieven van de bouwserie 90te dragen wanneer de alternatieve diesellocomotieven van bouwserie 66 ter beschikking staan.”

  Duitsland doet voortvarend mee in deze ontwikkeling. Hier worden tot nu toe weliswaar nog geen locomotieven vervangen, maar in maart 2022 moesten goederentreinen aangehouden worden, omdat er te weinig stroom in de netwerken voorhanden was. Het valt niet uit te sluiten dat er weldra weer stoomlocomotieven worden ingezet.

  Bron:
  zuerst.de

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten