EU: recordimporten van Russisch vloeibaar gas

Datum:
 • donderdag 31 augustus 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  België importeert het meest
  EU: recordimporten van Russisch vloeibaar gas


  (Vertaling: E.J. Bron)

  Volgens mediaberichten zijn de importen van vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland in de EU dit jaar in vergelijking met vorig jaar met 1,7% gestegen. Rusland zou derhalve na de VS de grootste LNG-leverancier van de Europese Unie zijn.

  Importen overstijgen “het niveau van voor de oorlog”

  De importen van vloeibaar aardgas (LNG) uit Rusland in de EU zijn dit jaar met 1,7% gestegen in vergelijking met vorig jaar, toen de cijfers al records hadden bereikt.

  Dit blijkt uit een bericht van de krant “Financial Times” onder verwijzing naar een analyse van de NGO “Global Witness”, die zich baseert op data van de branche analyseonderneming Kpler. Bovendien zouden de EU-importen van russisch LNG in vergelijking met het niveau van voor de oorlog in de Oekraïne gestegen zijn.

  Bij de importen van vloeibaar aardgas uit Rusland stonden België en Spanje na China op de tweede en derde plaats.

  Volgens de data van Kpler maakte Russisch aardgas van januari tot juli 16% van de totale EU-importen uit (21,5 m³ van in totaal 133,5 miljoen m³), wat van Rusland, na de VS, de op een na grootste brandstofleverancier van de Europese Unie maakt.

  België importeert het meest

  België importeert grote hoeveelheden Russisch LNG, omdat zich in zijn zeehaven Zeebrugge een van de belangrijkste LNG-terminals voor de import van LNG naar Europa bevindt.

  De Spaanse leverancier Naturgy en Total in Frankrijk zouden eveneens lopende contracten over grote hoeveelheden Russisch LNG hebben.

  Jonathan Noronha-Gant, medewerker bij Global Witness, verklaarde daarover: “Het is schokkend dat de EU-landen er zo hard aan gewerkt hebben om Russisch fossiel gas op te geven, alleen maar om het door een geleverd equivalent te vervangen.”

  Zoals de “Financial Times” schrijft, zou de Europese Unie dit jaar recordhoeveelheden vloeibaar aardgas uit Rusland importeren, ondanks de poging om tot 2027 af ter zien van Russische fossiele brandstoffen.

  Een rechtstreeks verbod op de levering van Russisch vloeibaar gas zou volgens Europese functionarissen een energiecrisis kunnen veroorzaken. Een EU-functionaris deelde tegenover de “Financial Times” mee dat ondanks de voor meer dan 90% gevulde Europese gasreservoirs voorafgaande aan de winter er nog altijd “grote nervositeit” in het geval van mogelijke leveringstekorten zou heersen.

  Bron:
  unser-mitteleuropa.com

  Vertaald uit het Duits door:
  E.J. Bron
  (www.ejbron.wordpress.com)

  0 reacties :

  Een reactie posten