CBS meldt verdere krimp economie, Nederland in recessie

Datum:
 • woensdag 16 augustus 2023
 • in
 • Categorie: ,
 •  Nederland presteert hiermee beduidend slechter dan ons omringende landen en het Europees gemiddelde.

     CBS meldt verdere krimp economie, Nederland in recessie

  GERT VAN HARSKAMP 16-8-2023


  AMSTERDAM - Nederland zit in een recessie. In het tweede kwartaal kromp de economie met 0,3% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar doordat consumenten de hand op de knip hielden en de de export van goederen daalde. Dat blijkt uit berekeningen van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

  De economie is twee kwartalen op rij gekrompen, waarmee nu officieel sprake is van een recessie.

  In het eerste kwartaal daalde het bruto binnenlands product (BBP) al met 0,4%, waardoor de economie twee kwartalen op rij is gekrompen. Dan spreken economen van een recessie. Nederland presteert hiermee beduidend slechter dan ons omringende landen en het Europees gemiddelde.

  In België en Frankrijk groeide de economie met respectievelijk 0,2% en 0,5% ten opzichte van het tweede kwartaal van 2022. De Duitse economie stagneerde met een groei van 0%. Gemiddeld bleef de economische groei in de Europese Unie in het tweede kwartaal gelijk aan dezelfde periode vorig jaar.

  Export en consumptie

  In Nederland hebben vooral de export en huishoudens het afgelopen drie maanden laten afweten. De uitvoer daalde 0,7%, terwijl de invoer van goederen en diensten juist steeg. Volgens het CBS is de exportpositie van Nederland in augustus nog slechter gewerden. Daarbij kijken de statistici naar de ontwikkelingen in de belangrijkste afzetmarkten van Nederland en de concurrentiepositie.

  De consumptie door huishoudens lag 1,6% lager dan in het tweede kwartaal van 2022. De handel, horeca en vervoer leverden de grootste negatieve bijdrage aan de ontwikkeling van de economie. Energiebedrijven hadden de grootste positieve bijdrage aan de economische groei in het tweede kwartaal.

  DFT Dagelijks

  0 reacties :

  Een reactie posten